Konya'da Newroz ateşi yakıldı

Konya'da halk “Biji Newroz”, “Newroz piroz be” sloganlarıyla Newrozu kutladı.

Konya’da  Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde Emek ve Demokrasi Güçlerinin katılımıyla Newroz kutlandı. Uğurlu Salı Pazarı’nda bir araya gelen halk, 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Yöresel elbiseleriyle Newroz alanına gelen halk halaylara durdu. Newroz coşkusunun sardığı alanda sık sık, “Biji newroz”, “Newroz piroz be” sloganları atıldı.

 HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, konuşmasında şunlar belirtti: “Kürtlerin içinde yaşadığı yaşam şartlarından, zalimlere karşı bir direnişe dönüştü. Tüm doğa uyanışa geçiyor. Yeniden doğma, diriliş, direnme günü. Baharın gelişiyle zaman nasıl eşitleniyorsa biz de tüm insanlığın, adalette hukukta eşitlendiği bir döneme merhaba diyoruz. Tüm bedellere rağmen ‘özgürlük, eşitlik’ diyen mücadelenizle göreceksiniz gelecek sene daha adaletli, barışa umutla bakan, özgür bir Newroz’a ‘merhaba’ diyeceğizb” 

Daha sonra Kaya ve HDP’li yöneticilerin de katılımıyla zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. “Bijî berxedana zindana", "Jin jîyan azadî", "Bijî Newroz" sloganları hiç  kesilmediği Newroz, Koma Şıtla Azadi ve Özlem Bağlayan’ın şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. 

 Newroz alanına yöresel elbiseleriyle katılmak istemeleri gerekçesiyle üç kişi ise gözaltına alındı.