Korucubaşı, Alandeşt yaylasına çökmek için harekete geçti

Geçtiğimiz yıllarda halkın evlerine ve tarlalarına çöken korucu başı Salih Özbek, şimdi de Alandeşt yaylasına çökmek için harekete geçti. Köylülerin Çatak Kaymakamına yaptığı itiraz ise ‘O bölgeyi kamulaştıracağız’ denilerek reddedildi.

1990’larda “Şimşekler Taburu” olarak bilinen korucuların başında yer alan Salih Özbek, 2014 yılında kardeşi Yahya Özbek’in Konalga köyüne muhtar seçilmesinden bu yana Konalga köyünde arazi, tarla, konut ne varsa devlet destekli olarak zoraki bir biçimde el koyuyor. Sık sık heyelan meydana geldiği gerekçesiyle söz konusu bölgeyi boşaltarak kendine mülk edinen korucu başı Özbek’in yaptıklarına köylüler tarafından bugüne kadar yapılan itirazlar ise kaymakamlık ve valilik tarafından reddedildi.

 Korucular, uzun yıllardır silah zoruyla her türlü suçu işleyebildikleri Konalga köyünde, şimdi de köylülerin yıllardır tarım ve hayvancılık yaptığı Alandeşt yaylasına göz dikti. Yaklaşık 200 yıldır bölge halkı tarafından kullanılan Alandeşt yaylasının tapulu arazi olmamasını fırsat bilen korucular, buranın hazine malı olduğunu iddia ederek ekenek-biçenek olarak kullanmak istiyor. Korucular burayı ekenek-biçenek olarak kullanacakları için devletten hibe desteği almayı planlıyorlar. Bu hibenin yaklaşık 84 milyon TL olduğu öğrenildi. Kullanımı halkta olan yaylaları gasp edenlerin başında korucu başı Salih Özbek bulunurken, tüm bu suç organizasyonunu ise kardeşi Yahya Özbek yapıyor.

ALANDEŞT’İ TERK ETMEYECEĞİZ

Söz konusu duruma itiraz eden köylüler, ‘Örgüt destekçisi’ denilerek fişleniyor. Köylülerin verdiği bilgilere göre, son günlerde köylüler sık sık karakola çağrılarak sudan gerekçelerle ifadeleri alınıyor.  Mağdur köylüler, geçtiğimiz günlerde Çatak Kaymakamı Sercan Sakarya ile görüşerek korucular tarafından yapılan gasp faaliyetinin durdurulmasını ve Alandeşt yaylasının kullanımının yeniden köylülere verilmesini talep etti. Ancak Kaymakam Sakarya, “ O bölge hazine arazisidir, sizin değil. Zaten yakın zamanda o bölgeyi tamamen kamulaştıracağız” diye yanıt verdi. Böylelikle korucuların arkasında kaymakamın olduğu ortaya çıktı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz köylüler;  ortada bir gasp olduğunu söyledi. Alandeşt yaylasının uzun zamandır korucuların hedefinde olduğunu belirten köylüler,  sonuna kadar mücadele edeceklerini ve köylerini terk etmeyeceklerini ifade etti.