Kurdistan ve Türkiye'de 15 Şubat komplosu kınandı

15 Şubat uluslararası komplosu 25. yıl dönümü Kurdistan ve Türkiye kentlerinde yapılan eylem ve açıklamalarla protesto edildi.

DBP, DEM Parti, TJA, Barış Anneleri Meclisi, Demokratik Alevi Dernekleri, ESP, HDP, Ege Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGETUHAYDER) ve Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER), komplonun yıl dönümü dolayısıyla DEM Parti İzmir İl Örgütü binasında açıklama yaptı. Açıklamanın yapıldığı salona, “Özgürlük Yürüyüşünü selamlıyor uluslararası komployu kınıyoruz” yazılı pankart asıldı.  Yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi'nin fiziki özgürlüğü istendi.

 

ŞIRNEX

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex İl Örgütü binası önünde yapılmak istenen açıklama polisler tarafından “valilik yasağı” gerekçesiyle engellenmeye çalışıldı. Açıklama tüm engellemelere rağmen il binasının kapısında yapıldı. Açıklama öncesi polisler parti binasına girişleri kalkanlarla kapattı. Bu duruma tepki gösteren HDP’li Silopiya Belediyesi Meclis Üyesi Fehime Saruhan gözaltına alındı.  

Tüm engelleme girişimlerine rağmen yapılan açıklamaya, DBP İl Örgütü, DEM Parti il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri, TJA aktivistleri, MEBYA-DER yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.  

 

MERSİN 

DEM Parti Mersin İl Örgütü, 15 Şubat uluslararası komploya dair il binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Açıklama öncesi binanın girişi çevik kuvvet polisleriyle kapatıldı. Bina önünde açıklama yapmak isteyen halk “Baskılar bizi yıldıramaz”, “İmralı’ya bin selam” sloganlarıyla engellemeyi protesto etti. Parti binasının bulunduğu iş hanı içinde basın açıklaması yaptı.  

DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, polis ablukasına tepki göstererek, tüm engellemelere rağmen 15 Şubat'a ve İmralı tecridine kaşı tepkilerini her alanda yükselteceklerini söyledi. Aşan, “Açlık grevinde tecridin kaldırılması için direnen arkadaşlarımız var, adalet nöbetlerinde açlık grevlerine ses olmaya çalışan annelerimiz var. Bütün toplumsal kesimlerin talebi bir an önce tecridin kaldırılmasıdır. Eğer bu ülkede başta Kürt sorunu olmak üzere bütün toplumsal sorunların çözülmesini istiyorsak, biran önce İmralı’daki tecridin kaldırılması gerektiğini beyan ediyoruz ” diye konuştu. 

 

WAN  

DEM Parti Wan İl Örgütü, Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, DBP, TUHAY-DER, Barış Anneleri, TJA, İHD, ÖHD, ÇEV-DER ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, “Bimre komploya 15 Sibatê” pankartı açılırken, halk sık sık, “Bijî Serok Apo” sloganı attı. 

Açıklamada konuşan TUHAY-DER Eşbaşkanı Edibe Babur, “15 Şubat uluslararası komplosu küresel ve bölgesel egemenlerin bölge halklarına dayatmak istediği esaretin en önemli adımıydı. Sayın Öcalan şahsında bir arada yaşam, demokratik gelecek, barış ve istikrarın hâkim olduğu Ortadoğu mücadelesi akamete uğratılmak istendi. Sayın Öcalan’ın Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu’daki etkisini ve demokratik bir yaşamın inşasındaki gücünü bilen karanlık güçler, uluslararası komployu planlayarak Sayın Öcalan şahsında tüm halkları teslim almak istedi” dedi.

 

MÛŞ

DEM Parti Mûş İl Örgütü, il binasında basın toplantısı yapıldı. Toplantıda DEM Parti Mûş İl Eşbaşkanı Mehmet Yafes Dinar konuştu. 

 

ERDEXAN

DEM Parti Erdexan İl Örgütü, il binasına basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya çok sayıda sivil toplum örgütü ve kişi katıldı. Toplantıda DEM Parti Erdexan İl Eşbaşkan Engin Çelik konuştu. 

 

BEDLÎS

DEM Parti Tetwan İlçe Örgütü de ilçe binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona “Em komploya 15’ê Sibatê lanet dikin” pankartı asıldı. DEM Parti Bedlîs İl Eşbaşkanı Fikret Birlik, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma ile komplonun boşa çıktığını belirterek, paradigmanın ezilen ve sömürülen hakların umudu haline geldiğini vurguladı.

 

COLEMÊRG

DEM Parti Colemêrg il ve Gever (Yüksekova) ilçe örgütleri, uluslararası komplonun yıl dönümüne ilişkin, 25 yıllık komplo sürecini anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. İl Örgütü binasında yapılan gösterime, partililer ve çok sayıda kişi katıldı. Burada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Kadir Şahin, komployu kınadıklarını belirterek, barış için tecridin kırılması gerektiğini söyledi. Gever’de ise, DEM Parti ilçe seçim koordinasyon merkezinde yapılan gösterime ise, Barış Anneleri ve çok sayıda yurttaş katılım sağladı. 

DEM Parti Gever ilçe örgütü Eşbaşkanı Ercan Sevmez da şöyle konuştu: “Sayın Öcalan, kendisi üzerinde başlayan ve tüm toplumun yaşam alanlarına sirayet eden tecridi ve uluslararası komployu 25 yıllık direnişiyle boşa çıkarak barış için mücadeleye devam ediyor.” 

Konuşmanın ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Halk sık sık “Bijî Serok Apo” sloganını attı.

 

ÇEWLÎG

DEM Parti ve DBP Çewlîg il örgütleri basın toplantısı yaptı. DEM Parti binasında yapılan açıklamada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Hasan Soysal, “Bu komployla esasında Ortadoğu ve Türkiye halkları tecrit altın alınmakta, demokratik ve barışçıl mücadelesi yok edilmeye çalışılmaktadır. Ortadoğu ve Türkiye halklarının çatışmayı derinleştirmek isteyenlerin,  egemenlere karşı Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü savunmak her zamankinden daha önemli tarihsel bir görevdir” dedi.