Kürdistan ve Türkiye'de Newroz’a katılım çağrısı

Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de Newroz kutlamaları çerçevesinde yürütülen çalışmalarda Newroz’a katılım çağrısı yapıldı.

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Çukurova bölgesinde 5 il ve 2 ilçede kutlanacak Newroz’un hazırlıkları sürüyor. Mersin'de 19 Mart günü saat 11.00'de Tırmıl Alanı'nda, 20 Mart'ta saat 10.00'da İskenderun'un Buluttepe Mahallesi'nde, Dörtyol'da 20 Mart günü saat 10.00'da Ocaklı Mahallesi'nde, Osmaniye'de 20 Mart'ta saat 10.00 Yunus Emre Mahallesi'nde, Adana'da 20 Mart'ta saat 10.00'da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda, Antalya'da 20 Mart'ta saat 10.00'da Kepez Arena Meydanı'nda ve 21 Mart'ta ise Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Belediyeevleri Mahallesi'nde Newroz ateşi yakılacak, kutlamalar yapılacak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana ve Mersin İl Örgütü, kentin çok sayıda noktasında bildiri dağıtarak halkı Newroz’a katılmaya çağırdı. Mersin Akdeniz ilçesine bağlı Hal, Şevketsümer, Güneş ve Gündoğdu mahallerinde esnafı ve halkı ziyaret ederek, Newroz’a davet edildi. Adana'da da HDP'liler kentin birçok noktasında ziyarette bulunularak, bildiri dağıtıp, halkı Newroz'a çağırdı.  Ziyarette HDP il ve ilçe eşbaşkanları, milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Rıdvan Turan ve Fatma Kurtulan katıldı. Halk yoğun ilgisiyle karşılanan HDP’liler “Bijî Newroz” sloganlar atarken, halkla birlikte halay çekti. Yapılacak Newroz’a çağırı yapan Mersin ve Adana il eşbaşkanları, zalimlere karşı Newroz ateşini yükseltmeye çağırdı.

HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, Newroz’un Kawa’nın Dehak’a karşı mücadelesinin simgesi olduğunu tüm halkları direnişi yükseltmeye çağırdı. 

 

ADANA

HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, tüm halkları birlikte mücadele etmek için Newroz’a çağırdı. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Çukurova Danışma Bürosu da Newroz'a katılım çağrısı yaptı. DBP, "'Dem dema serkeftinê ye' (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Mersin, Adana, Dörtyol, İskenderun, Osmaniye ve Ceyhan’da kutlanacak olan Newroz’a başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm Çukurova halkını coşkusuyla, zılgıtlarıyla Newroz ateşini gürleştirmeye çağırıyoruz. Kendi renklerimiz ve kıyafetlerimiz ile, kendi sesimiz ile alanlarda buluşalım" diye belirtti.

 

KIZILTEPE

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yarın Otogar Meydanı’nda gerçekleştirilecek Newroz kutlamasına çağrı yapıldı. HDP Sözcüsü Ebru Günay ile HDP il ve ilçe örgütü ilçe binası önünden başlayarak, Özgürlük Meydanı, mahalleler ve pazar yerlerinde bildiri dağıttı. Erbaneler eşliğinde yapılan çağrısında Newroz şarkıları söylendi. “Newroz Pîroz Be” sloganı atıldı. Etkinlik, şarkılar eşliğinde Özgürlük Meydanı’nda yapılan yürüyüşle sona erdi.

 

NUSAYBİN

Nusaybin'de 21 Mart'ta Newroz alanında kutlanacak. Bu kapsamda HDP, DBP ilçe yöneticileri ile TJA aktivistleri esnafları ziyaretleri gerçekleştirdi.

 

ULUDERE

Şırnak’ın Uludere ilçesinde yarın kutlanacak Newroz kapsamında HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, TJA aktivistleri ve HDP Beytüşşebap ile Uludere İlçe Örgütü yöneticilerinin katılımıyla ilçe merkezinde klamlar eşliğinde esnafa broşür dağıtarak Newroz'a davet edildi. Çalışmaların ardından halk Newroz alanında yakılan ateşi etrafında halaya durdu.

Uludere'de yarın saat 11.00'da kutlanacak Newroz'a HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, HDP Kadın Meclisi üyesi Gülistan Sönük, HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, sanatçılar Baran Çelebi ve Umut Botan katılacak. 

 

GÜÇLÜKONAK

Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde kutlanacak Newroz kapsamında HDP İlçe Örgütü kent merkezinde ve Fındık Beldesi’nde esnafları tek tek gezerek bildiri dağıttı. Esnafı ve halkı mitinge davet eden HDP’liler, “Gelin hep beraber renklerimizle Newroz alanını süsleyelim” diye konuştu.

 

İSTANBUL 

Marmara Bölgesi’nde 5 merkezde Newroz kutlaması yapılacak.  Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde ve Demokrasi İttifakı bileşenlerin de katılımıyla gerçekleşecek olan İstanbul Newroz’u 20 Mart’ta Yenikapı Meydanı’nda kutlanacak. Milyonların katılması beklenen İstanbul Newrozu’na HDK Eşsözcüleri Esengül Demir, Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokrasi İttifakı bileşenleri, siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütleri ve sendika temsilcileri katılacak.

 

KOCAELİ

Kocaeli’de yarın Gebze’de bulunan Mevlana Mahallesi Kapalı Pazar Alanı’nda Newroz kutlaması yapılacak. Saat 13.00’te başlayacak Newroz’a programı 16.00’da son bulacak. Newroz’da sanatçılar Diljen Roni ve Baran Bozyel de sahne alacak.

 

BURSA

Bursa’da Newroz 20 Mart’ta Arabayatağı Pazar Alanı’nda saat 13.00’te başlayacak olan Newroz’a HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile HDK önceki dönem Eşsözcüsü İdil Uğurlu katılacak. 

 

ÇANAKKALE

Çanakkale’de 20 Mart’ta kutlanılacak Newroz saat 11.00’de Esenler Mahallesi’nde kutlanacak Newroz’a sanatçı Xalide sahne alacak.

 

TEKİRDAĞ

Tekirdağ’daki Newroz Çorlu’da kutlanacak. 21 Mart saat 11.00’de kutlanacak Newroz’da sanatçı Mizgin Özdemir sahne alacak. 

 

URFA

Urfa’da birçok merkezde kutlanacak Newroz’un hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. HDP Viranşehir İlçe Örgütü, 21 Mart'taki Newroz'un ilk ateşini yaktı. HDP ilçe binası önünde bir araya gelen halk Newroz’u kutladı. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise, halkı 21 Mart tarihinde Viranşehir Mazat Meydanı'nda yapılacak olan Newroz'a  çağırdı.

Yakılan ateşin etrafında halay çeken partililer, "Newroz pîroz be" önlükleri giyerek ilçe merkezinde herkesi 21 Mart tarihinde yapılacak olan Newroz'a çağırdı.

 

AMED

HDP ve DBP Bağlar İlçe Örgütleri, Newroz çalışmaları kapsamında Sakarya Caddesi’nde bildiri dağıttı. Halk, Sakarya Caddesi’nden Dörtyol Kavşağı’na kadar “Zindana Amedê em ê biîşkênin”, “Newroz Newroz e”, “Zimanê kurdî” ve “ Yan mirin yan Diyarbekir” şarkıları eşliğinde bildiri dağıttı. Newroz bildirileri, Yenişehir ilçesi Ferit Köşkü, Şehitlik, Ben û Sen, Şemsîler gibi mahalle ve semtlerde bildiri dağıtarak halkı kutlamaya çağırdı. 

 

SİİRT  

Siirt’e 21 Mart günü Newroz Alanı'nda saat 10.00’da gerçekleştirilecek Newroz kutlaması kapsamında çalışmalar, köy ve mahallelerde sürüyor. Aralarında HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Siirt Milletvekilli Sıddık Taş, görevden alınan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık’ın bulunduğu bir grup mahallelerde halk ile bir araya geldi.

Alan ve Çakmak Mahallelerine giden grup, mahalleli tarafından zılgıt, slogan ve alkış eşliğinde karşılandı. Daha sonra kentteki ilk Newroz ateşi yakıldı. Atılan slogan ve söylenen şarkılar ile yurttaşlar ateş etrafından uzun bir süre halay çekti.