Kürt çocuğuna işkence yapan polislere tahliye

Amed’in Licê ilçesinde 14 yaşındaki bir çocuğa işkence soruşturmasında tutuklanan üç polis tahliye edildi.

Y.D isimli çocuk 21 Mart’ta 10 yaşındaki bir arkadaşı ile Licê’de dolaşırken polisler tarafından bir araçla kaçırılmış ve vahşice işkence edilerek elleri ve ayakları bağlanmıştı. Türk olduğunu söylemeye zorlanan Y.D daha sonra Kürtlere hakaret etmesi ve Türk istiklal marşını okuması için ölümle tehdit edilmişti.

Y.D, işkenceye maruz kaldıktan sonra ağzı ve elleri bağlı halde bir dere kenarındaki bataklığa atılmıştı. Gece karanlığında bir köylü çocuğu fark ederek, hastaneye kaldırmıştı. Çocuğun bir gözünü kaybetme riski var. Bu işkence haberinin Mezopotamya Ajansı’nda çıkması ardından soruşturma açılmıştı.

Soruşturmada 5 polisten İsmail Akkuş, Emre Özcan ve Gökhan Bay, 26 Mart’ta  “Kasten yaralama” suçundan tutuklandı.

Cumhuriyet Başsavcılığı ve müşteki vekillerin itirazı üzerine serbest bırakılan Emniyet Amiri Aykut Oral ve polis Hayrettin Çakmak da tutuklanmış ancak Lice Sulh Ceza Hakimliği, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Amed Barosu sanal medya hesabında yaptığı açıklamada, tutuklu üç polisin de tahliye edildiğini duyurdu.

Amed Barosu, “Amed Barosu, “Lice Asliye Ceza Mahkemesi, polis memurlarının 14 yaşındaki çocuğa yönelik fiillerini ‘İşkence Suçu’ kapsamında olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermişti. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi sanık polislerin itirazı üzerine işkence suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararını kaldırdığı gibi tutuklu üç polis memurunun oy çokluğuyla tahliyesine karar verdi, İşkence suçunun bütün unsurlarının var olduğu dosyada görevsizlik kararının kaldırılması kararı ve tahliyeler kamu görevlilerine yönelik cezasızlık politikasının sonucudur. Hukuki süreci takip etmeye devam edeceğiz" diye kaydetti.