Lübnan çalıştayı: Krizin çözümü Abdullah Öcalan'ın önerilerinde

Beyrut’ta düzenlenen çalıştayın üçüncü bölümünde, krizlerin çözümü için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın perspektifleri işaret edildi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün (13 Haziran) başlayan "Demokratik Ortadoğu için - Barışa Giden Yol" çalıştayı ikinci gününde de devam ediyor.

Çalıştay, Lübnan Daimi Federal Kongresi tarafından Newroz Kültür Derneği, Doğu Çok Kültürlü Platformu, Demokratia Novus Orao Seclorum ve RESILIENT BEIRUT iş birliğiyle düzenleniyor.

Çalıştayın ikinci gününde Ortadoğu'da eğitimin temelleri tartışıldı.

'ABDULLAH ÖCALAN PRATİK ÖNERİLER SUNUYOR'

Çalıştayın üçüncü oturumuna Kuzey ve Doğu Suriye'den Kürt Gazeteci Xazne Nebi başkanlık etti. Açılış konuşmasını yapan Afrika Kadın Birliği, Güvenlik ve Barış Komitesi Üyesi Selwe Qiqe Bin Afiye, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadına bakışı, eşitlik ve özgürlük felsefesine değindi.
Selwe, "Öcalan, bölgenin gerçeklerine göre stratejik vizyonu olan ve önerileri pratik olan büyük bir teorisyendir" dedi.

Artık çağın gereklerine göre düzenleme yapmanın zamanı geldiğini söyleyen Selwe, "Geçmiş, sadece kendi ürünlerini kullanan moderniteye göre değil. Demokrasi ve cinsiyetler arası eşitliğin uygulanmasında neredeyiz? Çeşitlilik ve fikir özgürlüğünde neredeyiz? Bunları sorgulamalıyız" diye belirtti.

Akademisyen ve Reqa şehrinde bulunan Şerq Üniversitesi Eş Başkanı Dr. Hesen El İsa, Abdullah Öcalan'ın devletin milliyetçi renginin eleştirildiği ve ulus-devleti yaratan rahim olarak gördüğü "Demokratik Ulus" felsefesine dikkat çekti.

El İsa, "Aydın Önder Öcalan sistemi, kuruluşlarını ve asıl görevlerini incelemeye başladı. Onun görüşüne göre onların görevi örgütlenmektir ama onlar bu görevi yerine getirmediler, zalim ve yönetici oldular” diye konuştu.

Rojhilatê Kurdistanlı Kürt Siyasetçi Mizgîn Mugiriyan da kadının toplumdaki öncü rolünün yeniden kazanılmasının önemine değinerek, Rojhilatê Kurdistan ve İran'da kadınların önderlik ettiği devrimi örnek verdi. Dünyadaki değişimlere göre kadınların kendi kendine örgütlenmesinin önemine dikkat çeken Mizgin, kadınların azim ve sebatla her şeyi yapabileceklerini, kadın haklarının sağlanması ve başka kazanımlar elde etmek için kadın grup ve örgütlerinden yararlanabileceklerini belirtti.

ABDULLAH ÖCALAN VE KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Toplantının devamında konuşan Kongra Star Sözcüsü Rihan Loqo, insanlık tarihindeki ilk devrimin kadınların önderliğinde yapıldığını belirtti. Rihan, Abdullah Öcalan'ın 2008'de ortaya koyduğu jineoloji bilimine de dikkat çekti.

Rihan Loqo, Abdullah Öcalan'ın kendilerine kadın özgürlüğünü talep etmeyi öğrettiğini belirterek, "Kadın erkek eşitliğinden bahseden, kadının güçlendirilmesi ve kadına yönelik şiddete son verilmesi sloganını gündeme getiren ilk kişi Önder Öcalan'dır” diye konuştu.

Çalıştayda "Kadın, Yaşam, Özgürlük" sloganı gündeme getirildi.

Çalıştay devam ediyor.
Aranın ardından "Demokratik Ortadoğu'ya Doğru" başlıklı dördüncü oturum başlayacak. Demokratik bir Ortadoğu için ortak strateji, Ortadoğu'da demokratik konfederasyonun uygulanması için ortak çalışma yöntemleri, bölgedeki göç krizini çözme yöntemleri ve özellikle Suriye yurttaşlarının göçü ele alınacak. Ayrıca, bir dizi öneri ve karar üzerinde anlaşmaya varılacak ve çalıştay bir sonuçla sona erecek.