Lübnan’da 'Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için birlik olunmalı' mesajı

Lübnan Beyrut'ta düzenlenen çalıştayda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mesaj verildi, "Birlik olmalıyız" denildi.

Lübnan Daimi Federal Kongresi, Newroz Kültür Derneği, Çok Kültürlü Doğu Platformu, Demokratia Novu Orao Seclorum ve RESILIENT BEIRUT iş birliğiyle düzenlenen çalıştay, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta başladı.

Lübnan, Irak, Tunus, Sudan, Filistin, Ürdün, Mısır, Güney Afrika, İran, Türkiye, Kurdistan ve Kuzey ve Doğu Suriye’den çok sayıda hukukçu, siyasetçi ve akademisyen çalıştaya katıldı.

Lübnan Daimi Federal Kongresi kurucusu ve Genel Sekreteri Alfred Riachi’nin verdiği bilgilere göre, Kurdistan, Ortadoğu ve dünyadan 200’nden fazla şahsiyet çalıştaya katılacak.

Konferansın ilk gününde Alfred Riachi ve katılımcılar konuşmalar yapacak, ardından ise birinci ve ikinci oturumun başlıkları tartışılacak.

Birinci oturumun konusu, “Küresel çatışma ve Ortadoğu’daki etkileri” başlığıyla olacak. Oturumda, küresel çatışma, sebepleri ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika’daki etkileri, krizin Lübnan’daki etkileri ve çözüm yöntemleri tartışılacak. Ayrıca Ortadoğu’daki yönetim sorunu da değerlendirilecek.

KOMPLO VE TECRİT ELE ALINIYOR

İkinci oturumun konusu, “Halkın yönetimi ve önündeki engeller” başlığını taşıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo, sebepleri ve etkileri, Abdullah Öcalan’ın mevcut durumu, İmralı’daki işkence sistemi ve komployu yenme mücadelesi ele alınacak.

Çalıştayın “Ortadoğu’da Rönesans’ın temelleri” başlıklı üçüncü oturumunda fikir ve ahlak devrimi, demokratik ulus ve kadın devrimi tartışılacak ve kadın devrimini konu alan bir sinevizyon gösterilecek.

Çalıştayın dördünce oturumu ise “Demokratik Ortadoğu’ya doğru” başlığıyla yürütülecek. Bu oturumda, demokratik bir Ortadoğu'nun inşası için ortak strateji, Ortadoğu'da demokratik konfederasyonun hayata geçirilmesi için ortak çabalar ve başta Suriye olmak üzere bölgedeki mülteci sorununun çözüm yöntemleri tartışılacak.
Lübnan milli marşı ile başlayan çalıştayda ilk olarak savaş, kriz, devrim, baskı ve yolsuzluğu konu edinen bir sinevizyon izlendi.

Açılış konuşması yapan Lübnan Daimî Federal Kongresi kurucusu ve Genel Sekreteri Alfred Riachi, “Ortadoğu'da barışın sağlanabilmesi için sayılardan (parmak demokrasisi) uzak demokrasinin olması gerekir” ifadelerini kullandı.
Toplumun tüm kesimleri arasında kolektif ve eşit bir form sunduklarını belirten Alfred Riachi, “Farklılığı ve bölücülüğü istemiyoruz aksine özgürlükçüyüz. Özgür doğduk, özgür yaşıyoruz ve özgür öleceğiz” dedi.

Ardından söz alan Sosyalist Mısır Partisi Başkanı Ehmed Behaeddîn Şaban ise Ortadoğu’da birlik sağlanması çağrısında bulunarak ABD’ye güven konusunda uyarı yaptı.
Şaban, “Nasıl ki Nelson Mandela’nın özgürlüğünü sağladıysak, aynı şekilde Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için birlik olunmalı” dedi.