Madımak anmasında gözaltına alınanlara çıplak arama ve işkence

Sarıgazi Tertip Komitesi bileşenleri, 2 Temmuz günü Madımak anmasında gözaltına alınanların, ters kelepçe, çıplak arama, fiziki şiddet ve ajanlık dayatmasına maruz kaldıklarını açıkladı.

Sarıgazi Tertip Komitesi bileşenleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında 2 Temmuz günü Sarıgazi ilçesinde yapılan Madımak katliamının anması sırasında gözaltına alınanların maruz kaldıkları uygulamaları açıkladı.

Basın toplantısına Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekili Özgül Saki, İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy’un da aralarında olduğu birçok kişi katıldı.

Komite adına basın metnini Devrim Edepali okudu. Edepali, polisin gözaltılara gerekçe olarak İbrahim Kaypakkaya’nın resmini gösterdiğini aktardı.

Gaz bombaları ve polis kalkanları ile kendilerine saldırı yapıldığını söyleyen Edepali, biri gazeteci olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını hatırlattı.

YAŞLI İNSANLAR YERLERDE SÜRÜKLENDİ

Edepali, saldırı sırasında ve gözaltında maruz kalınan uygulamaları şöyle aktardı:

“Gaz bombalı saldırıda fenalaşan yaşlı insanlara, yerlerde sürüklenen kadınlara yönelik insanlık dışı, vahşice saldırı hiç eksilmedi. Polis saldırısında 5 arkadaşımız ve 1 basın emekçisi işkenceyle gözaltına alınırken, gaz bombaları, kalkanlarla, fiziki şiddetle insanlara saldıran polisin gözaltına alınan arkadaşlarımıza yönelik işkencesi karakolda da artarak sürdü. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın götürüldüğü Sarıgazi Karakolu’nda ters kelepçe, yüzü duvara dönme, çıplak arama, psikolojik şiddet gibi insanlık onuruna aykırı saldırılarda bulundular.” 

BİLİCİ: İŞKENCEYE MARUZ KALDIM

Polis şiddeti ve çıplak aramaya maruz kalanlardan Esra Bilici ise şunları söyledi:

 “Polisler, çıplak aramak istediklerini ve eğer kendi isteğinle olmazsa zorla beni arayacaklarını söyledi. Bunu kabul etmediğim için tekrar işkenceye maruz kaldım. Gözaltı sürecinde yaşananlar gerçekten çok gerici bir uygulamadır. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz. Önümüzdeki günlerde işkencede bulunan memurlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”

SARIKUŞ: AJANLIK DAYATILDI

Gözaltına alınanlardan Diyar Sarıkuş, polis tarafından kendisine ajanlık dayatıldığını belirterek, hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğini vurguladı. Sarıkuş, “Mahallede yürürken, herhangi bir sebep yokken ‘senle görüşelim, dostane bir ilişki kuralım, karakolu ziyaret et’ şeklinde bir ilişki geliştirmeye çalıştılar” dedi.

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, iktidarın önderlerle destekçiler arasındaki bağı kesmeye çalıştığına dikkat çekerek, “Yalıtmak istiyorlar, her birimizi tek başına bir tecrit ortamında bırakmak istiyorlar. Dolayısıyla buna karşı topyekun bir kolektif örgütlenme ve mücadeleyle alanlarımıza sahip çıkmalıyız. Dayanışma içinde mücadeleye devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.