Mağaza ve market çalışanlarına sendika çağrısı

Türkiye’de mağaza ve zincir marketlerde çalışanlar, hem güvencesiz hem de ağır koşullarda düşük ücrete tabi tutuluyor. Mağaza-Market-Sen’den Nebil Sarıkaya, çalışanları sendikalaşmaya çağırdı.

AKP iktidarında neredeyse her sokakta açılan zincir marketlerin işçileri, herhangi bir iş tanımı olmadığı için her işi yapmaya zorlanıyor ve çoğunluğu asgari ücretin altında çalıştırılıyor.

Bir iş tanımı yapılmadığı için her işi yapmak zorunda kalan, uzun mesai saatleri ve yorucu işler yapmak zorunda bırakılan mağaza ve market işçileri, 2020’de Mağaza Market İşçileri Sendikası’nda (Mağaza-Market-Sen) örgütlenmeye başladı. Mağaza-Market-Sen yöneticisi Nebil Sarıkaya, market işçilerinin yaşadığı sorunları ve sendikanın çalışmalarını ANF’ye anlattı.

İşçilerin yaşadıkları sorunlara karşı seslerini daha gür çıkarmalarına bir zemin oluşturulması için sendikanın kurulduğunu hatırlatan Sarıkaya, “İşçi sınıfının sadece fabrikalarda ve atölyelerde değil, hemen yanı başımızda olduğunu unutmamak gerekir. Şehrin her sokağında, her caddesinde her gün sayıları artan zincir marketlerde, o cafcaflı vitrinlerin ardında çalışan emekçiler var. Sendikamızın kuruluş amacı o emekçilerin maruz bırakıldığı birçok haksızlığın dile getirilmesi ve örgütlü mücadelesinin verilmesidir” dedi.

HERHANGİ BİR İŞ TANIMI YOK

Market çalışanlarının herhangi bir iş tanımı olmadığını, bundan ötürü de temizlikten reyon dizilimine, kasaya bakmaktan mağaza yöneticiliğine kadar çalışmak zorunda olduklarını söyleyen Sarıkaya, patronların kâr hırsından dolayı market ve mağazalarda az sayıda işçiye bütün işleri yıktıklarını belirtti. Sarıkaya, şöyle devam etti: “Mağaza içindeki bütün işlerden sorumlu tutuluyorlar. Patronlar mağazalarda bulunan çalışan sayısını en aza indirerek kendi kârlarına kâr katmaya devam ediyor. Hiçbir denetimin olmadığı marketlerde işçilerin can güvenliği hiçe sayılıyor. İşçiler zorla fazla mesaiye bırakılıyor ve hiçbir şekilde karşılıkları ödenmiyor. Yemek ve dinlenme molaları ne yazık ki hakkıyla verilmiyor. İşçileri işsizlik sopasıyla korkutup asgari ücrete mahkum ediyorlar.”

ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK İÇİN

İşçilerin içinde bulunduğu sistemin tam anlamıyla bir kölelik sistemi olduğunu, yaşam hakkının bile korunmadığını belirten Sarıkaya, sendikanın çalışmalarına ilişkin şunları paylaştı: “Market işçilerinin örgütlü mücadelelerini büyütmeye çalışıyoruz. Mücadele içerisinde söz, yetki, karar haklarını kullanmalarını sağlıyoruz. Bundan bir yıl önce ŞOK marketlerde ücret zammını kabul etmeyen işçiler sendikamızda örgütlenmişti. Mücadele sonucunda patronlara geri adım attırıp ücret zammını yukarı çektirmişlerdi. Bir başka örnek de geçtiğimiz sene A101’de mağazayı tek açmaya zorlanan ve elektrik panosunda çıkan yangın sonucu Muhammet Ali Yaşar’ı yitirdiğimizde yaşanmıştı. İşçiler Muhammet Ali için Esenler’de yaşamını yitirdiği A101 şubesi önünde eylem kararı almıştı. Hep birlikte oraya gittik ve ‘Muhammet Ali Yaşar için hesap ver A101’ diyerek Esenler sokaklarını ayağa kaldırdık. Market işçileri mesai arkadaşlarının hakkını sonuna kadar savundu. Eylemimize mahalle halkı da destek vermişti. Bunlar gibi birçok örnek yaşadık.”

SORUNLAR DA MÜCADELE DE ORTAK

Hem zincir marketlerde hem de mağazalarda sorunların ortak olduğunu, buna karşılık mücadelenin de ortak olduğunu söyleyen Sarıkaya, şunları ekledi: “İşçi sınıfının refahı ve daha iyi şartlarda çalışma imkanlarının olması. Biz bunun için mücadele ediyoruz. Bütün işçiler de bunun için mücadele ediyor. Sendikalaşma ve örgütlü mücadele olmazsa olmazımız. Bu açıdan bütün mağaza ve market işçilerini Mağaza Market-Sen’e üye olmaya çağırıyoruz. Beraber bu mücadeleyi büyüteceğiz. Bu sömürü düzenini birlikte değiştireceğiz.”