Mardin Newrozu’nda Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısı

Mardin’deki Newroz kutlamaları Derik ve Savur ilçelerinde gerçekleşti. Onbinlerin bir araya geldiği her iki kutlamada da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü istendi.

Derik’teki kutlama için sabah saatlerinden itibaren halk alana gelmeye başladı.  Kürt ulusal renkleri sarı kırmızı yeşil flamalar ve geleneksel kıyafetler kutlama alanına renk kattı.

Newroz programı başlamadan önce halaylar çekildi ve sık sık "Bijî Seroo Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı.

Binlerce kişinin katıldığı kutlamada gençler ve kadınların yoğunlukta olduğu görüldü.

Açılış konuşmasını yapan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu’ndan sonra HDP Milletvekilleri Pero Dündar ve Ebru Günay’ın da olduğu heyet halkı selamladı.

HDP önceki dönem Milletvekili Çağlar Demirel yaptığı konuşmada, "Siz de biliyorsunuz o kadar baskıya rağmen halkımız burada. 13 yıl da geçse 130 yıl da geçse biz buradayız” dedi.

Konuşmalar ardından Newroz ateşi, "Bijî berxwedana zindanan" "Bijî Serok Apo" sloganları arasında yakıldı.

TÜRK: BİRLİĞİMİZİ SAĞLAYALIM

Umut Botan’ın şarklıları ile devam eden kutlamada söz alan Kürt siyasetçi Ahmet Türk, "Bugün de Kürt halkı büyük bir zulüm altında. Sayın Öcalan yıllardır ağır bir tecrit altında tutuluyor. Zindanlarda binlerce arkadaşımız var. Aysel Tuğluk tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanmış durumda. Türk devleti, kendilerine bakamayacak insanlarımızı cezaevinde tutuyor. Cezaevlerindeki hasta tutuklular içimizi yakıyor. Biz biliyoruz, zulüm ve baskıya rağmen Derik halkı geleceğine, sahip çıktı” dedi.
Özgürlük mücadelesini büyütmeye çağıran Türk, Kürt siyasetçilere ve KDP'ye seslenerek "Bugün görüyoruz, halkımız ve Kürt siyasetçilerin örgütlenmesi önlerine çıkan sorunlara rağmen devam ediyor. Bugün Rusya ve Ukrayna savaşı var. Bugün Ukrayna'da herkes kendi ülkesi için el ele veriyor. Ama dört parça Kürdistan'da biz siyasetçileri görüyoruz. Gözünüzü açın. Dünyayı izleyin birliğinizi sağlayın" şeklinde konuştu.  

Türk, "Kürt siyasetini inkar edenler gidecekler. Yenilecekler. İnanıyorum ki; çalışmamızı gün gün büyüyeceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.

DÜNDAR: ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI

HDP'li Pero Dündar, “Bugün ağır bit tecrit var cezaevlerinde. En ağır tecrit İmralı'da Sayın Öcalan’ın üzerindedir” dedi ve ekledi:

“Hem tecrit uyguluyorlar hem de Kürt sorununu çözeceklerini söylüyorlar. Bizi kandıramazlar. Öcalan’ın mesajı ile süreç başlamıştı. Çözüm süreci devam ediyordu. Ancak bu iktidarın işine gelmedi. Bu iktidar bir günde Dolmabahce Mutabakatı’nı yok saydı. Çözüm sürecini yok saydı. Çözüm süreci yoksa biz de söylüyoruz; Tecrit sona erdirilmeden, Öcalan özgür kalmadan bu sorunu çözemezsiniz. Ortadoğu ve Kürt sorununu çözmek için Öcalan özgür olmalı.”

"Newroz Kürtler için Özgürlük Manifestosu olacak" diyen Dündar,  "Savaşı durdurmak, Kürt sorununu çözmek istiyorsanız. Önce İmralı tecridini sonlandırın. Öcalan’ın şartlarını düzeltin. Sonra Kürt sorununu çözeceğinizi söyleyin” şeklinde konuştu.

SAVUR NEWROZU

Kutlamaların yapıldığı diğer bir adres Savur ilçesi oldu. Sürgücü (Ewêna) Mahallesi’nde yapılan kutlamaya binlerce kişi katıldı. Alanda toplanan halk, “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan na be”,”Newroz piroz be” sloganlarıyla halaylar çekti.

Savur Belediye Eşbaşkanı Gülistan Öncü, Kürtlerin yasaklarla engellenemeyeceğini vurguladı.

Görevi gasp edilerek yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir de, Newroz’un baharın müjdeleyicisi diktatörlere ve zulümkarlara karşı mücadele günü olduğunu kaydetti.  

Demir, AKP-MHP iktidarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uyguladığı tecridin tüm tutsaklara uyguladığını ve hasta tutukluları ölüme terk ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı.