Metîna’nın cesur savaşçısı: Ali Tolhildan

Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarına karşı ön saflarda direnen gerilla Ali Tolhildan, şehit düştüğü ana kadar da Metîna alanının birçok yerinde fedakarca savaştı.

Savaşın uğrak mekanıdır Kurdistan toprakları. Katliam, talan, yıkım ve sonsuz acıların beşiği olan bu topraklar, sırtını sadece o cesur ve mert çocuklara, tüm hücresi, kanı, canı ile kendini ona adayanlara yaslamıştır. Ali Tolhildan (Metin Karaboğa) da canını, ruhunu, yeteneğini bu davaya yatıran ve bu uğurda savaşarak şehadete ulaşan binlerce kahramanlardan biridir.

Metin Karaboğa, 1999 yılının Haziran ayında Kurdistan’ın Dîlok (Antep) ilinde yurtsever ve yoksul bir ailede dünyaya gelir.

Karaboğa ailesi aslen Sêrtlidir fakat yaşadıkları maddi sıkıntılar nedeniyle göç etmek zorunda kalmış ve Dîlok’a yerleşmişlerdir. Daha küçük yaşlarda ailesinin maddi durumunu fark eden ve kendisini bu konuda sorumlu gören Metin Karaboğa, emek olgusuyla tanışır. Emek vererek yaşamak onun ilk ve temel ilkesi olur.

Kürt gerçekliğini ve yasaklanmış dilinin acısını yaşadıkça çelişki ve arayışları artmaya başlar. Sürekli karşılaştığı gerçeklik karşısında ailesini ve çevresini soru yağmuruna tutar. Amacı ne ve kim olduklarını bilmek, yasaklanmanın sebebini çözmeye çalışmaktır.

Bu arayışlar onu gençlik çalışmalarına yönlendirir. Çelişkileri daha da artan Karaboğa, Rêber Apo’nun gerçek yaşam inşasını gördüğünde artık neyi seçeceğini anlamış ve kendini özgürlük saflarına ulaştırma arayışlarına koyulmuştur. İlk olarak 21 Mart 2014 yılında Amed Newrozuna katılmak amacıyla aileden kopuş hamlesi yapar. İlk etapta özgürlük saflarına ulaşamayan Karaboğa pes etmez ve 4 Nisan 2014’te Amara’da Rêber Apo’nun doğum gününe katılır. Bugünü kendisinin de yeniden doğum yılı olarak belirler ve yaşamını sonsuz bir şekilde özgürlük saflarında yürütme yolunda ilerler.

Metin Karaboğa gerilla saflarına katıldıktan sonra Ali Tolhildan ismini alır. Gerilla Ali Tolhildan için Kurdistan’ın en ufak bir toprak parçası üzerinde dahi düşman hiçbir şekilde rahat etmemelidir. Zagros, Avaşîn, Metîna gibi birçok alanda düşmana karşı savaşan gerilla Tolhildan için Bakur sonsuz bir aşk ve tutkudur. Temiz ve saf sevgisini yoldaşlarıyla paylaşmaktan asla geri durmayan şehit Ali Tolhildan, şehadet gerçekliği karşında yüreğinde döktüğü ağıtları gözlerine yansımaktadır.

SON NEFESİNE KADAR FEDAKARCA SAVAŞTI

Mütevazı yönüyle büyük bir devrimci olmayı başaran Ali Tolhildan,  23 Nisan 2021 yılında Türk devletinin Metîna, Zap ve Avaşîn alanlarına yönelik başlattığı işgal saldırılarına karşı Metîna direnişinde yer alır.

Bakur yolculuğuna hazırlanan Ali Tolhildan, Metîna alanında pratiklere dahil olmuş emekçi ve fedakar katılımıyla bir çok çalışmada ve komuta kademesinde yer almıştır. Savaş sürecinde üzerine düşen birçok sorumluluğu layığıyla yerine getiren gerilla Tolhildan, hareketli birimlerin sorumluluğu ile görevlendirilmiştir. Metîna’nın Koordine, Hirorê, Tirvaniş ve son olarak da Tepê Hekarî bölgesinde hareketli birim sorumlusu olarak görev alır.

Eylemlerde ön saflarda yer alan, şehit düştüğü ana kadar da Metîna alanının birçok yerinde fedakarca çalışmalar yürüten Tolhildan, hem sürece cevap olur hem de yoldaşlarını korumada duyarlı yaklaşır. Eylemleri ile savaş tünellerinde yer alan yoldaşlarının moral ve güç kaynağı olmayı da ihmal etmez.

Etrafına güven veren, cesur ve iddialı duruşuyla örnek bir komutan olmayı başaran Ali Tolhildan, yoldaşları Rojhat Kurdistan ve Bahoz Bagok ile birlikte 5 Temmuz 2022 yılında Türk devletinin saldırısı sonucu şehitler kervanına katılır.