Newroz resepsiyonu: Bu düzen değişmeli

18 sivil toplum örgütü Newroz resepsiyonunda bir araya geldi. ANF’ye konuşan sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, "Bu düzen değişmeli" dedi.

Amed Ticaret ve Sanayi Odası, bugün kutlanacak Newroz öncesi resepsiyon düzenledi. Saklı Konak’ta düzenlenen resepsiyona yurt dışından misafirlerin yanı sıra, iş insanları, siyasetçiler ve sanatçılar katıldı. 18 kurum tarafından hazırlanan ortak açıklamanın Kürtçesini Amed Baro Başkanı Nahit Eren, Zazacasını Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya okurken, Türkçesini Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya okudu.


Kürtlerin büyük bir coşku ile gerçekleştirmek istediği Newroz kutlamalarının uzun yıllar yasaklandığını dile getiren Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Newroz’un özgürlük ve barışı ifade ettiğini söyledi.
Dünyanın birçok yerinde savaşların devam ettiğini belirten Kaya, “Halklar üzerindeki baskı ve zulüm acımasız boyutlarda varlığını sürdürmektedir. Ülkemizde de son 40 yıldır devam eden çatışmalı süreç sebebiyle on binlerce insanımız yaşamını yitirmiş, milyonlarca insan yaşadığı yerlerden göç etmek zorunda bırakılmıştır. Zaman zaman Kürt meselesinin barışçıl çözümüne yönelik büyük umutlarla başlatılan süreçlere tanıklık ettik. Ancak başlatılan bütün bu süreçler toplumsal beklentilerin aksine akamete uğramış, istenilen barış ve huzur ortamı tesis edilememiştir. Bütün bu yaşananlara rağmen savaşa, çatışmaya ve şiddete hayır demeye ve barışta ısrarcı olmaya devam etmeliyiz. Yaşadığımız bunca acıdan sonra bu topraklarda konuşmamız gereken şey, sadece ama sadece barış olmalıdır” dedi.  

Sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, Newroz Bayramı vesilesiyle ANF’ye konuştu.

'NEWROZ’UN RUHUNU YAŞATMAK İSTEDİK'

Amed Barosu Başkanı Av. Nahit Eren, Newroz’un Kürtlerin tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Newroz Kürtlerin tarihinde bir özgürlük mücadelesidir. Türkiye’de özellikle 2014 Newrozu 40 yıllık çatışma sürecinin barışa evrilmesinde en çok önemli olan bir niteliğe sahipti. O dönem okunan mektup toplumda çok önemli bir umut yaratmıştı. Ama maalesef 2016 yılından sonra güvenlikçi politikalarla her gün yeni bir gözaltı ve operasyon ile uyanıyoruz. Son üç gündür de kentte özellikle kadın aktivistlere yönelik gözaltılar ve tutuklamalar oldu. Ama bugün her şeye Diyarbakır halkı buradadır. Bizler buradayız. Biz de kentteki sivil toplum örgütleri olarak Newroz’un ruhunu yaşatmak istedik” diye konuştu.

'İNTİKÂM ALMAYA ÇALIŞIYORLAR'

HDP Amed il Eşbaşkanı Gülistan Atasoy ise AKP-MHP iktidarının Kürtlerin siyaset yapmasını engellemeye çalıştığının altını çizerek, şunları kaydetti: “Kendi iktidarlarını korumaya çalıştıkları için Kürtlere yönelik saldırılar gerçekleştiriyorlar. Newroz alanlarındaki güçlü görünürlük ve talepler iktidarı sıkıştırmış durumdadır. O yüzden de şafak operasyonları yaparak Kürtlerden intikâm almaya çalışıyorlar. Bu, tamamen bir korkunun yansımasıdır. Ama korkunun ecele faydası yoktur. Çünkü iktidar anlayışı kaybetmiştir. Bunu, Amed’deki Newroz alanından egemenlere bir kez daha net bir şekilde göstermiş olacağız.”

'BU DÜZEN SÜRDÜKÇE HAK İHLALLERİ BİTMEZ'

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Amed Temsilcisi Avukat Murat Aba da Newroz’un yenilenme ve bir dönüşüm olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl da maalesef yine yoğun hak ihlalleri ile karşı karşıyayız. Daha bundan üç gün önce, Diyarbakır’daki kadın aktivistler 8 Mart ve 25 Kasım eylemlerine katıldıkları gözaltına alındılar ve tutuklandılar. Bu hak ihlalleri her zaman olacak ama biz tam da kadınların sözü ile ‘öfkeli’ olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Çünkü bu düzen değişmek zorunda. Bu, böyle gittikçe hak ihlalleri artıyor. Türkiye’de her gün ifade, toplantı ve gösteri özgürlüğü gibi haklar ayaklar altında alınıyor. Biz Newroz ile birlikte bunlara karşı mücadele etmenin umudunu bir kez daha yeşerteceğiz. Hak ihlallerinin olmadığı ve ifade özgürlüğünün olduğu bir ülkeyi istiyoruz” şeklinde konuştu.