Ocak’ta en az 158 işçi hayatını kaybetti

İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından açıklanan 2024 yılı Ocak ayına ait İş Cinayetleri Raporu’na göre 158 kişi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İSİG raporuna göre, ocak ayında 7'si çocuk olmak üzere toplam 158 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Raporda en fazla ölümün inşaat işkolunda gerçekleştiği belirtilirken, iş cinayetlerinin işkollara göre dağılımı şu şekilde gerçekleşti: İnşaat, yol işkolunda 45 işçi; Taşımacılık işkolunda 22 işçi; Tarım, Orman işkolunda 16 işçi; Ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 11 işçi; Metal işkolunda 9 işçi; ve diğer işkollarında toplamda 50 işçi hayatını kaybetti.

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise çocuk emeğinin mesleki eğitim adı altında sömürülmesi oldu. 18 yaş altında çalıştırılan 7 çocuk, iş yerlerinde yaşamını yitirirken, Mesleki Eğitim Merkezi’ne (MESEM) vurgu yapılarak, çocuk işçiliğinin 'mesleki eğitim' adı altında pazarlanması eleştirildi.

İş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılıma da değinilen raporda, ezilme ve göçük nedeniyle 28 işçinin, trafik ve servis kazaları nedeniyle 27 işçinin, yüksekten düşme nedeniyle 25 işçinin hayatını kaybettiği vurgulandı. Raporda ayrıca, patlama, yanma, zehirlenme, boğulma gibi çeşitli nedenlerle 11 işçinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.  İş cinayetlerindeki bu çeşitli nedenlere dikkat çekilerek, iş güvenliği önlemlerine vurgu yapıldı.

İSİG Meclisi’ne göre 2023 yılında 1932 iş cinayeti yaşandı. 2022 yılının tamamında ise en az 1843 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği tespit edilmişti.