Oduncu: '90'lardaki katil zihniyet bugün ödüllendiriliyor

Yeşil Sol Parti Milletvekili Zeynep Oduncu, Mehmet Sincar Davası'na dikkat çekerek, AKP-MHP iktidarının bugün de Kurdistan'da siyasi cinayet zihniyetini ödüllendirdiğini belirtti. Oduncu, "Sorumluluğumuz iki kat arttı, mücadeleyi yükseltmeliyiz" dedi.

Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, DEP Milletvekili Mehmet Sincar'ın katledilmesine dair 31 Mayıs'ta görülecek davanın zaman aşımı riskine dikkat çekerek, "Esas katillerin tüm kamuoyu tarafından bilindiği bir davada yalnızca tetikçinin yargılanmasını kabul etmedik, etmeyeceğiz. Otuz yıl içinde sorumlular yargılanmış olsaydı bugün HÜDA-PAR Batman'dan milletvekili çıkaramazdı, yargı ve devlet katilleri ödüllendirmektedir" dedi.

'ASIL FAİLLER HİÇBİR ZAMAN YARGILANMADI'

Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, DEP milletvekili Mehmet Sincar'ın 4 Eylül 1993’te faili meçhul cinayetleri araştırmak için geldiği Batman'da, Batman il yöneticisi Metin Özdemir ile birlikte sokak ortasında katledilmesinin, bir tetikçi ile sınırlandırılamayacak nitelikte bir organizasyon olduğunu belirtti, devletin Mehmet Sincar Cinayeti'ndeki rolüne dikkat çekti.

'90'lı yıllar boyunca Kurdistan'da işlenen tüm cinayetlerde esas faili karartma tavrının yargının temel politikası haline geldiğini ifade eden Oduncu, şu değerlendirmede bulundu:

"Üzerinden 30 sene geçmesine ve faillerin belli olmasına rağmen zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıya bir yargılama söz konusu. Mehmet Sincar'ın ismi ile, vasfı ile kim olduğunu, dolayısıyla neden hedef alındığını çok iyi biliyoruz. Faillerle alakalı herhangi bir şey yapılmıyor. Tetikçi Cihan Yıldız önce tutuklanıyor, yargılanıyor, ağırlaştırılmış müebbet ceza alıyor, cezası iyi halden müebbete düşüyor, sonrasında avukatının itirazı ile yeniden yargılama başlıyor ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor. Şu an Batman'dan SEGBİS ile duruşmalara katılmaktadır. Cihan Yıldız bu cinayetin görünen yüzüdür. O dönemde ortaya çıkan raporlar var. Mehmet Ağar, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, Allattin Kanat cinayette sorumluluğu olan isimlerin başındadır. Bu isimlerle alakalı geçtiğimiz 30 yılda avukatların ve ailenin bütün taleplerine rağmen hiçbir işlem yapılmadı."

'ARTIK SORUMLULUĞUMUZ DAHA FAZLA'

Oduncu, '90'lı yıllarda Batman'ın bir 'faili meçhul şehri' haline getirilmek istendiğini ve Batman insanının hafızasında o dönemin acı ile özdeşleştiğini vurgulayarak, ödenen bedeller ve şehrin direnişçi kimliğine rağmen bugün Batman'dan HÜDA-PAR'ın milletvekili çıkarmasının kabul edilemez olduğunu ve halkın geçmişinin hortlatılmasına dair kaygı duyduğunu dile getirdi. Fail koruyucusu tutumun bugün Cumhur İttifakı ile Batman'dan HÜDAPAR vekili çıkararak 'ödüllendirme' boyutuna vardırıldığına işaret eden Zeynep Oduncu, oluşan Meclisin, başta Mehmet Sincar Davası olmak üzere tüm faili meçhul davalara dair kendilerine iki kat sorumluluk yüklediğini belirtti. Oduncu, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Batman bir faili meçhul şehrine dönüştürülmeye çalışıldı, esasında failler bellidir. Bu cinayetler devlet ve Hizbullah ortaklığında işlendi. Cinayetlerle ilişkilendirilen Hizbullahçılar tutuklandı ancak zaman içerisinde hepsi serbest bırakıldı. '90'larda bu kenti kana bulayanlar ellerini kollarını sallayarak dışarıda geziyorlar. Zamanında burada işlenen cinayetler bugün devlet eliyle parlamentoda ödüllendiriliyor. Bu noktadan sonra yapılacak şey mücadeleyi iki kat yükseltmektir. '90'ların failleri cezalandırılmadığı için 2015'i yaşadık. 2015 sürecinde insanlarımız sokak ortasında öldürüldü. Taybet İnan bunlardan biridir, Hacı Lokman Birlik'i öldürmek de yetmedi, sokaklarda cenazesi gezdirilerek ölüsüne işkence edildi. Biz cezasızlık sistemini de cezasızlık sonucunda bugün olabileceklerinin önünün açılmasını da kabul etmiyoruz. Mücadelemizi bu yönlü öreceğiz."