Olan'dan Bedlîs’teki 'yasak' ve saldırılara tepki

Yeşil Sol Parti Milletvekili Hüseyin Olan, Bedlîs’teki 'sokağa çıkma yasağı'na tepki gösterdi, bu yasakların katliam ve ağır hak ihlallerine yol açtığına dikkat çekti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekili Hüseyin Olan, Bedlîs’in Xîzan (Hizan) ilçesinde Türk devleti tarafından ilan edilen "sokağa çıkma yasağı"na karşı Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Hûzeran, Akûnis, Govan, Lanîlan, Xûlepûr, Kekulan, Sûreh, Pertawan, Kuran, Mezra Pisyan köylerini kapsayacak şekilde 2 Temmuz’da ilan 'yasak'a tepki gösteren Olan, 2015’ten 1 Ocak 2020 tarihine kadar en az 11 il ve 51 ilçede 381 "sokağa çıkma yasağı" ilanı edildiğini aktardı.

Olan, 'yasaklar' sırasında başta yaşam hakkı olmak üzere ağır hak ihlallerinin yaşandığını ve halkın temel ihtiyaç malzemelerine ulaşım noktasında ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi.

GEÇMİŞ ÖRNEKLERİ HATIRLATTI: KATLİAM, SÜRGÜN...

Bu uygulamalar nedeniyle 2015 ve 2017 arasında en az 500 bin kişinin Kurdistan’dan zorla göç ettirildiğini dile getirerek Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına atıfta bulunan Olan, rapora göre en az 2 bin kişinin de yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Binlerce evin de yerle bir edildiğini paylaşan Olan, “Uydu fotoğraflarıyla da evlerin ve mahallelerin haritadan silindiği ifade edilmiştir" dedi.
Yasağın kabul edilebilir bir gerekçesinin olmadığının altını çizen Olan, “Çünkü yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği gibi pek çok temel hak ihlal edilmektedir" diye belirtti.

Olan, Tetwan Belediyesi’nde yaşanan usulsüzlük ve yolsuzlukları gündeme getiren Gazeteci Sinan Aygül’ün AKP’li belediye başkanının korumaları tarafından saldırıya uğramasına da tepki gösterdi.

 İktidarın Bedlîs’teki saldırılarına ve gaspçı kayyumların uygulamalarına değinen Olan, AKP’li belediyelerin rant alanına dönüştüğüne de dikkat çekti.