Oluç: Kürt halkı Newroz’da birçok mesaj verdi

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Kürt halkının Newroz’da “duymak isteyen iktidar partilerine, muhalefet partilerine barışçı birçok mesajı açık bir şekilde” verdiğini kaydetti.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendi.

EKONOMİ DİBE DOĞRU GİDİYOR

Konuşmasına ekonomik krizle ilgili başlayan Oluç, şunları ifade etti: “Öyle bir ekonomi yönetimimiz var ki dünyaya bedel! Türkiye ekonomisi, her yeni Hazine ve Maliye Bakanı döneminde biraz daha dibe doğru gidiyor (…) Geçen gün ABD Merkez Bankası (FED) Richmond Şubesi Başkanı Thomas Barkin de ‘FED enflasyonu kontrol etmek için üzerine düşeni yapmazsa Türkiye'de olduğu gibi bunun tersi yaşanır’ dedi. Evet, dünya gerçekten bir ibret tablosu olarak görüyor.”

İktidarın ekonomiyi yönetemediğinin altını çizen Oluç, “Her geçen gün bu ülkenin insanları yanlış kararlarınız nedeniyle daha fazla yoksullaşıyor, yaşamları daha çekilmez hale geliyor” dedi.

EKONOMİ TEFECİYE DÜŞÜRÜLDÜ

İzlenen politikalarla “bütçeden koca bir delik” açıldığını ifade eden Oluç, “Doların her yüzde 10’luk artış kamuya 60 milyar TL yük bindirecek. Sistem bu ve sürdürülebilir değil” diye ekledi.

Oluç, “Türkiye ekonomisini tefeciye düşüren bir ekonomi sistemi ile karşı karşıyayız” tepkisinde bulundu.

EN ACI GERÇEK KÜRT İŞSİZLİĞİ

İşsizlik verilerine de dikkat çeken Oluç, TÜİK’in bile gizleyemediği bazı gerçeklerin olduğunu söyledi.

Oluç, şöyle konuştu: “Birinci acı gerçek, gerçek işsizlik yani geniş tanımlı işsizlik yüzde 24,4’e ulaşmış. Yaklaşık 9 milyon insan işsizlikle mücadele ediyor.”

Genç işsizliğinin de yüzde 22,6’ye çıktığını belirten Oluç, şöyle devam etti:

“Erkeklerde yüzde 19.4, kadınlarda yüzde 28,7. Genç işsizliği ortalama işsizliğin iki katına yakın, kadın genç işsizliği ise korkunç bir düzeyde. Üçüncü acı gerçek ise Kürt halkının işsizliği. İşsizlik oranlarında en yüksek değer nerede? Yüzde 29,8 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt bölgesinde. İşgücüne katılım oranının en düşük olduğu bölge yüzde 40,6 ile Urfa ve Diyarbakır, buyurun. Bir de Kürt işsizliği var.”

İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ DE DİBE İNDİRİLDİ

Sadece TL değil, insan hakları, demokrasi ve özgürlüklerin de dibe indirildiğini kaydeden Oluç, şöyle konuştu: “Hazine ve Maliye Bakanı Türk lirası en dibe indi diyor ya, siz sadece Türk lirasını en dibe indirmediniz. İnsan haklarını, demokratik hak ve özgürlükleri, adaleti, medya özgürlüğünü, yargıyı işlemez hale getirip dibe indirdiniz. Geçen gün Furkan Vakfı üyelerine yapılan saldırı insan hakları ve demokrasi açısından bakınca inanılır gibi değil. Kameralar önünde öldüresiye dövdüler. Bu nasıl kin ve nefret! İçişleri Bakanlığının sorumluluğundadır, İçişleri Bakanı en baş sorumlusudur bu işin bu hale gelmesinde. Ağzını açtığında ona buraya terörist diyen bir bakan var; herkesi çivi kendisini çekiç olarak görüyor. Biz hep söylüyorduk, kameralar olunca herkes gördü. Cezaevlerinde, gözaltılarda durum bu. İnsanlar anayasal haklarını kullanırken, yürüyüş ve mitinglerde durum bu. İşte böyle davranıyor kolluk güçleri. Çok net söyleyelim; amasız fakatsız kabul edilebilir bir şey değildir. Bu şiddet ve nefret asla kabul edilemez. İçişleri Bakanı Türkiye'yi bu hale getirmiştir.”

NEWROZ’UN MESAJI

Milyonlarca kişinin katıldığı Newroz kutlamalarına da değinen Oluç, “Biliyorsunuz HDP Türkiye’nin 70 noktasında Newroz kutlamaları yaptı. Milyonlarca insan Newroz kutlamalarına katıldı ama medya görmedi. İktidar medyası da kendine muhalif medya diyen de görmedi, sadece özgür medya gördü” dedi.

Yasaklar ve engellemeleri de anlatan Oluç, şöyle devam etti:

“Bu Newroz'da 70 noktada bütün meydanlarda verilen mesajın bir daha altını çizmek istiyorum. Kürt halkı, Newroz kutlamalarına gelen Türk halkı, Arap halkı, bütün insanlar birkaç mesaj verdiler. "Biz barış, demokrasi, adalet, özgürlük istiyoruz. Buna ulaşırken demokratik siyaset konusundaki kararlı duruşumuzu sürdürüyoruz." dediler. HDP’nin çağrısı ile milyonlarca insan meydanlara geldi. Merak ediyorlar ya kapatırsak HDP’nin etkisi ne olur, seçim barajı ile oynarsak HDP oylarını kaybeder mi diye. İşte bakın, bu fotoğraf sadece Diyarbakır'dan, bütün ilçelerde dahi bu fotoğrafı verdi. Halk kendi geleceğine ve HDP’ye sahip çıktığını gösterdi. "Barışta ısrarlıyız, 2013 Newrozunda Diyarbakır’da okunan Abdullah Öcalan’ın barış manifestosunun, Dolmabahçe Mutabakatının arkasındayız" dedi. "Müzakereyle, diyalogla aşılamayacak hiçbir sorunumuz yoktur. Biz hazırız konuşmaya yeter ki Türkiye’nin sorunları çözülsün, yeter ki Kürt sorunu ve demokrasi sorunu çözülsün." dedi. "HDP’yi kapatmakla uğraşmayın, siyasi irademizi sahip çıkıyoruz." dedi. "Asimilasyona karşıyız, Kürtçe anadilimiz ve kültürümüze sahip çıkıyor, özgürce bunu yaşamak, korumak ve geliştirmek istiyoruz." dedi. Bütün bu mesajlar çok net olarak 70 noktada dile getirildi. Duymak isteyen iktidar partilerine, muhalefet partilerine barışçı birçok mesaj çok açık bir biçimde 2022 Newroz meydanlarında verildi. Duymak isteyenler bu mesajları anladılar.”