Orman yangınlarının faturası ağır

Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’yı etkisi altına alan aşırı sıcakların etkisi azalırken İtalya, Yunanistan, Portekiz, İspanya ve Cezayir, yaşanan can kayıpların ve meydana gelen maddi zararın hesabını yapmaya başladı.

Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’da aşırı sıcaklar etkisini kaybetmeye başladı. Bölgedeki orman yangınları da kademe kademe kontrol altına alınıyor. Gelinen aşamada hükümetler yaşanan felaketin bilançosunu ortaya çıkarmaya başladı. 

İtalya’nın sadece Sicilya adasında yaşanan yangınlar, tarım alanlarında 200 milyon euro, yerleşim alanlarında ise 60 milyon euro zarara neden oldu. Buna ek olarak bölgede 693 hektar ormanlık arazi kül oldu. 

Bölgede seyahatleri yarıda kesilen ve tahliye edilen turistler için de 10 milyon euroluk bir tazminat fonu ayrıldı. 

ORMAN YANGINLARINDAN EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKE, YUNANİSTAN

Yunanistan’da 35 bin hektardan fazla ormanlık alan kül olurken Rodos adasındaki yangınlar nedeniyle 20 binden fazla kişi tahliye edildi. 

Ulaştırma Bakanlığının rakamlarına göre, Salı günü itibarıyla 3 bine yakın turist, uçakla evlerine döndü. Tur operatörleri gelecek seyahatleri iptal etti.

Yunanistan’ın ekonomisi ağırlıklı yaz turizmine dayanıyor. Bu nedenle aşırı sıcakların ülke ekonomisine olan negatif etkisi hesaplanamaz boyutta. 

Ülkede sıcaklıklar bir nebze düştü ancak şiddetli rüzgarların Atina'nın dış mahallelerine ulaşan yangınları söndürme çabalarını güçleştirebileceğinden endişe ediliyor. 

ZARAR MİLYARLARCA EUROYU BULABİLİR

Orman yangınları, tarım arazilerinin gördüğü zarar, fırtınaların yol açtığı yıkımlar gibi aşırı sıcak dalgasının tetiklediği olayların Güney Avrupa ülkelerinde yol açtığı zararın milyarlarca euroyu bulabileceği düşünülüyor. Henüz bir hesap yapmak için çok erken olsa da daha hafif geçen 2021 yazındaki 17 milyar euroluk bilanço, 2023 için oldukça karamsar bir tabloyu işaret ediyor. 

KUZEY AFRİKA'DA TARIM ALANLARI TAHRİP LDU

Tunus’ta etkili olan aşırı sıcaklar tarım alanlarına büyük zarar verirken, Cezayir, Fas ve Libya’da da benzer sıkıntılar yaşanıyor. Diğer ülkelere oranla tarım ürünlerinin ekonomideki payı yüksek olan Tunus ve Fas’ı ciddi bir gıda sıkıntısı beklediği ifade ediliyor.