Osmaniye, Antalya ve Hatay binler Newroz için buluştu

Osmaniye, Antalya ve Hatay’da binlerce kişi Newroz kutlamalarında bir araya geldi.

OSMANİYE

Osmaniye’deki kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. Kutlamada geleneksel kıyafetler dikkat çekti. Erbaneler eşliğinde halaylar çekildi.

Kutlamaya katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Türkiye her alanda kötüye gidiyor, artık ülkeyi yönetemiyorlar. Öyle bir duruma gelmiş ki insanlar geçinemediği için yaşamına son veriyor. Bu sorunların nedeni AKP ve MHP’dir” dedi.

Hasta tutsakların durumuna ve tecride de dikkat çeken Sürücü, hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Sürücü, çözümün muhatabının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu belirterek, “Tecritle beraber kadınların, gençlerin, işçilerin üzerindeki tecrit ve hak ihlali de arttı. Zaman Sayın Öcalan’ın özgürlüğünün zamanıdır. Artık tecrit politikasından vazgeçin” dedi.

HDP’li Sürücü, Cizre bodrumunda katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM üyesi Mehmet Yavuzel'in annesi Hanım Yavuzel ve kadınlarla birlikte Newroz ateşini yaktı. 

Daha sonra Özkan Aktaş, Metin Eren ve Sezai Polat’ın söylediği ezgilerle halaylar çekildi.

ANTALYA

Antalya’da Kepez Arena Meydanı’nda büyük bir coşkuyla Newroz kutlandı. Newroz bayrakları ile sarı, kırmızı ve yeşil flamalar taşıyan kadın ve çocuklar, “Bijî Newroz” sloganı ve zılgıtlarla alana girdi.

Kutlamaya Halkların Demokratik Partisi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), HDP İl Kadın Meclisi, Emek ve Demokrasi Güçleri ile HDP Antalya Milletvekilli Kemal Bülbül katıldı.

Açılış konuşmasını yapan HDP Antalya İl Eşbaşkanları Ahmet Kaya ve Hülya Hasbay, halkın Newroz’unu kutladı.

SYKP MYK üyesi Sümeyye Köse, baskılara dikkat çekerek, “HDP’yi kapatmak isteyen AKP-MHP ve saray, bu alanlara iyi baksın. Bizler kazanacağız, Newroz’un ruhuyla bunları göndereceğiz” dedi.

HDP İl Kadın Meclisi Sözcüsü ve TJA aktivisti Nur Aytemur, 8 Mart ruhuyla kadınların Newroz alanlara aktığını belirtti.

HDP’li Kemal Bülbül ise, cezaevlerindeki tutsakları selamladıktan sonra, “Tecritle, tehditle Kürt halkının ve Kürt Halk Önderi’nin iradesini kıracağını sanıyorlar. Tecrit suçtur. Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan’a tecrit uygulayarak, suç işliyorsunuz. Son 50 yıldır eşitlik, özgürlük, adalet mücadelesi veren Kürt Halk Önderi, 2013’te ortaya koyduğu barış planıyla silahları susturdu, barışın önünü açtı. Ama AKP ve MHP tekrar savaşta ısrar etti.”  Bülbül, ilk seçimde AKP ve MHP’yi göndereceklerini söyledi.

Daha sonra Bülbül, Barış Anneleri ile beraber Newroz ateşini yaktı. Yakılan ateşin ardından anneler, beyaz balon ve güvercin uçurdu.

DÖRTYOL

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde halk üst araması yapıldıktan sonra kutlama alanına alındı. Üzerinde Deniz Poyraz’ın fotoğrafının bulunduğu “HDP Denizdir, Denizlerimiz Tükenmeyecek” pankartının dikkat çektiği alan, HDP bayraklarıyla süslendi.

Açılış konuşmasını Hatay İl Eşbaşkanı Hülya Ateş ile Dörtyol İlçe Eşbaşkanları, kitleyi selamlayarak, Newrozlarını kutladı.

Kutlamaya katılan HDP’li vekil Fatma Kurtulan, Bugün Kürtler her alanda, cezaevlerinde, Meclis kürsüsünde, Dörtyol’da direniyor. Direnmeye de devam edeceğiz” diye belirtti

İSKENDERUN

Hatay’ın İskenderun ilçesindeki kutlamaya yoğunlukta gençlerin ve kadınların katılımı dikkat çekti.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, kutlamada yaptığı konuşmada Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta tutskların Newroz'unu kutladı. İmralı tecridine değinen Turan, 23 yıldır sürdürülen tecridin bir insanlık suçu olduğunu belirterek, iktidara şöyle seslendi: “Tecride son verilerek, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tekrardan görüşmelere başlanmalıdır. Barışın tekrardan bu ülkede konuşulması gerekiyor.”