Paris Şehitleri Digur ve Binarê Qendîl’de anıldı
2013 yılında Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez Şengal’in Digur nahiyesinde ve Binare Qendîl’de gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.
2013 yılında Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez Şengal’in Digur nahiyesinde ve Binare Qendîl’de gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.
DIGUR
9 Ocak Paris Katliamına ilişkin TAJÊ bir seminer düzenledi. Seminere çok sayıda kadın katıldı.
Şengal’in Digur nahiyesinde Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ), 9 Ocak 2013’te Paris’te gerçekleştirilen katliamda katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in mücadeleleri ve yaşamlarını konu alan bir seminer düzenledi.
Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan seminerde TAJÊ Koordinasyon Üyesi Riham Hiço, değerlendirmelerde bulundu. Sakine Cansız şahsında tüm şehitleri andığını ifade eden Riham Hiço, şunları söyledi: “Bugün Şengal’de örgütlülüğümüzü geliştirip kurumlarımızı inşa etmişsek bu Sakine Cansız gibi öncü kadın devrimcilerin sayesinde olmuştur. Şayet 40 yıl öncesinde özgür kadın direnişi geliştirilmeseydi bizler bugün Şengal’de direnemezdik. Bizler bugün Sakine Cansız’ların yol haritasını izleyerek yürüyoruz.
TAJÊ Üyesi Nefiya Mêşo, aynı konuya ilişkin şunları söyledi: “Bugün başı dik bir şekilde direnişçi bir kadın emeğini dile getirebiliyor ve onların fikir ve düşünceleri ışığında düşüncelerimizi geliştiriyoruz. Paris’te katledilen 3 devrimci kadın özgür fikirleriyle özgür yaşamı inşa edebildikleri için hedef alındılar.”
BINARÊ QENDÎL
Binarê Qendîl’de Kürt devrimci kadınlar Sara, Rojbîn ve Ronahî için RJAK öncülüğünde bir anma töreni düzenlenerek mücadele ve yaşamları anlatıldı.
9 Ocak 2013’te Paris’te Türk MİT’i tarafından katledilen Kürt devrimci kadınlar Sara, Rojbîn ve Ronahî, Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) tarafından Binarê Qendîl’in Şêxanê köyünde anıldı. Anmada, Kürt devriminin öncü kadınlarının yaşamı ve mücadelesi anlatıldı.
Anmaya katılan çok sayıda kadın, Sara, Rojbîn ve Ronahî’nin katillerinin cezalandırılmasını istedi.
Anma töreninde son olarak Sakine Cansız’ın Kürt özgürlük mücadelesindeki mücadelesi ve rolüne değinilerek kadınların cesareti ve özgürlük direnişinin önemi ele alındı.