Pirsûs'ta katledilenler anıldı: Devrimi sonuna kadar savunacağız

Pirsûs Katliamı şehitleri için düzenlenen anmalarda, “Onların hayali milyonların hayali oldu. Devrimi sonuna kadar savunacağız" mesajları verildi.

Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde DAİŞ’in bombalı saldırısında katledilen 33 genç, katliamın 8. yıl dönümü dolayısıyla anıldı. Katliamın yaşandığı Pirsûs ile mezarlıkların bulunduğu kentlerde anma etkinlikleri düzenlendi.

33 genç için katledildikleri Amara Kültür Merkezi bahçesinde anma programı düzenlendi. Suruç Aileleri İnisiyatifi öncülüğünde yapılan anmaya, Yeşil Sol Parti milletvekilleri, sivil toplum ve hukuk örgütleri, siyasi parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. HDP Pirsûs İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen halk, Amara Kültür Merkezi'nin olduğu yere kadar yürüdü. "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları atılan yürüyüş sonrası, katliamın yaşandığı alana gül bırakıldı.

 Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Senem Nur Pektaş, "Düşlerimizi yarım bırakmak istediler. Onları katletmekle bu düşü engelleyemediler. 8 yıl sonra yine Kürt ulusuna özgürlük diyoruz. Onların hayali milyonların hayali oldu. Suruç için adalet mücadelemiz sürmekte. Düşlerini bu bahçeye gömmek isteyenler yanıldılar. Onların yoldaşları düşleri için savaşıyor. Devrim nehrinde beraber akmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Katliamda yaralanlardan Soner Çiçek, "Düşlerimiz buraya gömülmek istendi ama fikirlerimiz burada filizlendi. 33'ler Rojava Devrimine elini uzatmak için burada buluştular. Devrim sürüyor. Devrimi sonuna kadar savunacağız. Suruç'ta adalet mücadelesi veren Şenyaşar Ailesi'nin mücadelesi de bizim mücadelemiz" diye belirtti.

Yeşil Sol Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, "Hala yaramız kanamaya devam ediyor. Aradan 8 yıl geçti ama hala failler yargılanmış değil" dedi.
Katliamda annesi Nazegül Boyraz'ı yitiren Yasemin Boyraz, "Katliam sonrası polis bize saldırdı. Burası iki karakol arasında. Bugün bizi arayan polisler, o gün DAİŞ üyelerine arama yapmadılar. Katlettikleri kusurlu gösterildi. Katliam sonrası çantasında bayrak çıkan Abdullah Ömer Aslan, sakalı kesilerek arka kapıdan polis tarafından serbest bırakıldı. Bütün her şeye rağmen biz 8 yıl boyunca binlerce kilometre yol alarak buraya duruşmalara geldik" diye kaydetti.
Riha Emek ve Demokrasi Platformu'ndan Riha Tabip Odası yöneticisi Kemal Yüksekyayla, katliam sonrası yaşananları hatırlattı ve 8 yıldır gerçek faillerin bulunmadığını söyledi. Riha Baro Başkanı Abdullah Öncel, "And olsun ki o dönem IŞİD politikasına yön veren herkes yargı önüne çıkacak, bunu yapana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Katledilen Kasım Deprem ve Osman Çiçek'in Suruç Asli Mezarlığı'nda bulunan mezarlıkları ziyaret edilmek istendi. Ancak mezarlık ziyareti polisler tarafından “Burası mabettir, burada etkinlik yapılmaz” denilerek engellendi. Engellemeye tepki gösteren kitle mezarlık kapısı önünde açıklama yaptı.
HDP Riha İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, "Gençler alçakça katledildi. Mezarlık ziyareti ise yasak. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na çağrımız; gel bu suça ortak olma. Sanık kürsüsü 8 yıldır boş. Engelleme keyfi bir tutumdur" ifadelerini kullandı.

 
WAN
Katledilen Yunus Emre Şen, Wan’da bulunan Yeni Mahalle Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde gerçekleşen anmaya Şen’in annesi ve çok sayıda kişi katıldı.
Yeşil Sol Parti Wan Milletvekili Zülküf Uçar, “Yunus Emre de diğer 32 arkadaşıyla birlikte Kobanê’de mağdur olan çocuklara umut götürmek istemişti fakat Suruç’ta insanlık düşmanları tarafından katledildiler. Bugün failleri hala aramızda dolaşıyor" dedi.


MÛŞ
Katledilen Evrim Deniz Erol, Medali Barutçu ve Serhat Devrim için Mûş Mezarlığı'nda anma düzenlendi. Evrim Deniz Erol’un mezarı başında yapılan anmaya çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşunun ardından Elazığ Cezaevi’nde tutulan Erol’un annesi Besna Erol’un gönderdiği mektup okundu.
Yeşil Sol Parti Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, "Bu katliam, topluma ve halka karşı işlenmiş bir suçtur ve suçlular açığa çıkarılmalıdır” diye konuştu.

 
AMED
Katledilen Veysel Özdemir, Amed’in Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Milletvekillerinin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi anmaya katıldı. Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok, 8 yıldır sokaklarda özgürlük ve adalet aradıklarını belirtti.
SGDF’li Serhat Eren, "Devrim şehitlerine sözümüz adalet ve özgürlük olacak” dedi
Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, "Bu katliamın göz göre göre gelen katliam olduğunu biliyoruz" vurgusunda bulundu.
Açıklamanın ardından Özdemir’in mezarı başına geçildi. Katliamın yaşandığı gün Özdemir’in doğum günü olduğu vurgulandı.
Anma programı, katledilen Nazlı Aktürk'ün 450 Evler Mahallesi’ndeki mezarı başında devam etti.

 
DÊRSIM
Katledilenlerden Çağdaş Aydın için Dêrsim’in Pulur (Ovacık) ilçesi Çaxperi (Güneykonak) köyünde bulunan mezarı başında anma etkinliği düzenlendi. Anmaya çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve kişi katıldı. HDP Dêrsim İl Eşbaşkanı Ferhat Yıldız, 33 Düş Yolcusu’nun hayallerinin yarıda bırakılmayacağını söyledi.
Aydın’ın babası Feti Aydın, Gerçek failler bulunana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.


İSTANBUL
Katledilen Hatice Ezgi Sadet ve Polen Ünlü, Ümraniye ilçesine bağlı Ihlamurkuyu Mezarlığı’ndaki mezarları başında anıldı. Hatice Ezgi Sadet’in annesi Sunay Sadet, gerçek faillerin yargılanması için Suruç Aileleri İnisiyatifi olarak yürüttükleri adalet mücadelesinin devam ettiğini vurguladı. Sadet, “Adalet mücadelemiz sonuçlanana kadar devam edecek. Bugün Kadıköy’de yapılacak anma etkinliğimize de adalet mücadelesi için katılacağız. Hep birlikte orada olalım” ifadelerini kullandı.
Sultangazi Gazi Mezarlığı’nda da anma yapıldı. Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.