‘Politik tutsaklar serbest bırakılsın’

Dünya çapında faaliyet yürüten örgütler, devrimci mücadele öncülerine özel uygulamaların her gün arttığına dikkat çekerek, 18 Mart Politik Tutsaklar Günü dolayısıyla bütün politik ve hasta tutsakların özgürlüğü için her alanda eylemler yapmaya çağırdı.

Rote Hilfe (Kızıl Yardım), Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi (UPOTUDAK), Tutsakların Sesi Platformu (TSP),  Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı (SAMIDOUN) ve Dünya Devrimci Politik Tutsaklara Özgürlük ve Dayanışma Uluslararası Koordinasyon Komitesi, 18 Mart Politik Tutsaklar Günü’ne dair ortak bir açıklama yayınlayarak tüm politik tutsaklara özgürlük istedi.

1920 tarihinde Komintern tarafından kurulan Kızıl Yardım Örgütü, 1923 yılında Paris Komünü’nün kuruluş günü olan 18 Mart’ı Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü ilan etmişti. Gün vesilesiyle Avrupa’nın Brüksel, Zürih, Nürnberg gibi birçok kentinde eylem ve etkinlikler organize edilerek, tutsaklara özgürlük istenecek. 

MÜCADELE ÖNCÜLERİNE ÖZEL UYGULAMALAR HER GÜN ARTIYOR

Toplumsal muhalif güçlerin sistemlerin saldırılarına karşı yürüttüğü mücadeleler nedeniyle dünya çapında yüzbinlerce insanın tutsak edilerek, ağır işkence altında hapishanelere kapatıldığına işaret edilen açıklamada, adeta bir politik tutsaklar ordusu oluştuğu belirtildi.

Devrimci mücadelenin öncülerine özel uygulamaların her gün arttığı belirtilerek, “Peru’da uzun yıllardır tutsak edilen Peru Komünist Partisi Lideri Dr. Abimel Guzman tedavisi engellendiği için 29 yıldır bulunduğu hapishanede 11 Eylül 2021 tarihinde ölümsüzleşti. Birlikte tutuklanan Elena Yparraguirre Revoredo ise ağır tecrit koşullarında tutulmaktadır. ABD’de Siyah Panter hareketinden, Mumia Abu Jamal, Filistinli özgürlük direnişçileri ve Fransa’da uzun yıllardır tutsak edilen Georges Abdallah, Ahmad Saadat, Hindistanlı Maoistlerden Dr. GN Saibaba, Kürdistan Özgürlük Hareketi Lideri Abdullah Öcalan ve on binlerce Türkiye’deki hapishanelerde tutuklu olan politik tutsaklara yönelik ağır koşullar dayatılmaktadır” denildi.

600’ü ağır hasta olmak üzere 1600’ün üzerinde hasta tutsak bulunduğuna işaret edilen açıklamada, hasta tutsakların ölüme terk edildiğinin altı çizilerek, son iki yılda 59 politik tutsağın yaşamını yitirdiği kaydedildi. 

TUTSAKLARA SAHİP ÇIKALIM

18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklar Günü’nde, bütün politik tutsakların özgürlüğü ve hasta tutsakların serbest bırakılması için her alanda eylem çağrısı yapan kurumlar şu mesajı verdi: “Hasta tutsakların tedavilerinin yapılması için bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Politik tutsakların serbest bırakılması ve hasta tutsakların tedavilerinin yapılabilmesi için Avrupa’daki toplumsal muhalif güçleri, tutuklulara sahip çıkmaya çağırıyoruz.”