PTT-Sen: Toplu sözleşme hakkımızı söke söke alacağız!

PTT-Sen, Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı Şirketi’nde çoğunluğu sağlamasına rağmen yetki hakkının gasp edilmesini protesto etti.

Taşeron işçilerin kurduğu bağımsız sendika PTT-Sen, Saf Avrasya Adi Ortaklığı Şirketi’nde çoğunluğu sağlamasına rağmen yetki hakkının üst işveren PTT ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gasp edilmesini İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde protesto etti. DGD-Sen, Umut-Sen, İşçilerin Kendi Partisi’nin destek için bulunduğu eylemde, “Toplu sözleşme hakkımız söke söke alırız” yazılı pankart açıldı, “ Sendika haktır engellenemez”, “ Sendika hakkımız söke söke alırız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

'TAŞERON ŞİRKET DEĞİŞSE DE ÜST İŞVEREN AYNIDIR'

PTT-Sen adına açıklamayı okuyan Onur Yücel, sendika olarak 2020 yılında 1 ay gibi kısa bir sürede ülke iş kolu barajını aştıklarını hatırlattı. Yücel, yaşanan süreci şöyle anlattı: “Çalıştığımız Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı taşeronunda çoğunluğa ulaşarak bakanlığa yetki başvurusunda bulunduk. Yetki geldi ve ardından bitmek bilmeyen itiraz süreçleri başladı. 2 senelik taşeron şirkette Yargıtay’da da kesinleşen sonucun ihale bittikten sonra gelmesinin sorumlusu biz değiliz. PTT yeni sözleşme döneminde taşeron firma değişti ve Saf Avrasya’nın çalışma süresi sona erdi. Taşeron şirket adi ortaklığı dağıtmış içindeki şirketler ihaleyi bu şekilde almıştır. Alan şirketlerden biri sözleşmeyi 27. gününde devretmiştir. Diğer şirket durmaktadır. Grev oylaması için topladığımız tüm imzalar Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı döneminde çalışan ve hali hazırda çalışmaya devam eden işçilere aittir. Taşeron şirket değişse de iş, işleyiş, yapılan işin niteliği, üst işveren aynıdır.”

'YA YASALAR DEĞİŞECEK YA PTT-SEN’E YETKİ VERİLECEK'

Tüm prosedürleri eksiksiz yerine getirilmelerine rağmen, birbiriyle çelişen yasalar sonucu bakanlık aleyhte karar vererek yetkilerini sonlandıracak karara imza atmak istediğine dikkat çeken Yücel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile üst işveren PTT’yi şöyle uyardı: “Sendikal örgütlenme ve grev hakkımız PTT ve bakanlık eliyle gasp edilmek isteniyor, buna izin vermeyiz. Kurulduğumuz günden beri karşılaştığımız her baskıya göğüs gerdik, hepsiyle mücadele ettik. Bize dayatılmaya çalışılan bu sendikasızlaştırma düzeninin sorumlusu biz değiliz ama mücadele verecek olanlar bizleriz. Ya bu yasalar değişecek ya PTT-Sen ’e yetki verilecek!”

İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne itiraz başvurularını yapan PTT-Sen, madencilere karşı yapılan ayrımcılığa karşı direnen ve bugün gözaltına alınan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı ve yöneticilerini selamladı.