Rapor: Patnos L Tipi Cezaevi’nde temel haklar askıya alındı

Agirî Barosu Cezaevi Komisyonu Patnos L Tipi Cezaevi’ne ilişkin üç aylık ihlal raporunu açıkladı. Rapora göre, cezaevinde tutsakların temel insan hakları askıya alındı, tecrit en üst seviyeye çıkarıldı.

Agirî Barosu Cezaevi Komisyonu, Patnos L Tipi Cezaevi’nin durumuna ilişkin üç aylık raporunda, tutsakların özellikle güvenlik, sağlık ve tedavi, kişi özgürlüğü ve güvenliği, haberleşme ve ifade özgürlüğünün yoğun bir şekilde ihlal edildiğine dikkat çekti.

Raporda, cezaevinde yeterli doktor ve sağlık personeli bulundurulmadığı, kurum revirindeki doktorların sık sık değişmesi sebebiyle tutsakların tedavi sürecinin aksadığı kaydedildi.

İnsan haklarına aykırı bir şekilde ağız içi aramaların yapıldığı ve aramayı reddeden tutsakların hastaneye götürülmediği belirtilen raporda, "Yapılan kontrollerin amacının dışına çıktığı ve ağız kontrol usulünün görevliler tarafından güvenlik önleminden ziyade işkence aracı olarak kullanıldığı hususları tarafımıza aktarılmıştır” denildi.

Hastane sevki sırasında ve revir işlemleri sırasında fiziki ve psikolojik şiddet uygulandığına yer verilen raporda, ayrıca hak talebinde bulunanların da gardiyanların şiddetine maruz kaldığı kaydedildi.

Raporda keyfi disiplin soruşturmaları ve infazların yakılmasına da dikkat çekildi. Rapora göre keyfi disiplin cezaları ile tahliyeler engelleniyor, tutsaklara “pişmanlık” dayatılıyor, odalarda yapılan aramalarda defterler ve kitaplara el konuluyor. Raporda ayrıca kendi aralarında Kürtçe şarkı söyledikleri için dört kadın tutsağa hücre cezası verildiği aktarıldı.

Kitap ve dergilere el konulması, kantinde fahiş fiyatlarda ürün satışı, besin kalitesi düşük besinler verilmesi, banyo kabinleri ve sıcak su yetersizliğine de işaret edilen raporda, ihlallerin son bulması ve ihlallerde bulunan görevliler hakkında soruşturma başlatılması istendi.

Raporda şunları ifade edildi: “Mahpusların en temel insan hakları dahi askıya alınmış ve mahpuslar üzerindeki tecrit en üst seviyeye çıkarılmıştır. Mahpusların hapishane koşullarında sosyalleşebilmesi, infaz sürelerinde sosyal ilişkilerden kopmamaları, bedensel ve ruhsal sağlıkları açısından ortak alan faaliyetleri büyük önem arz etmektedir.”

Raporda ağır hasta tutsakların tahliyesi de talep edilirken şunlar belirtildi:

“Hapishane idaresi ve baş memurların kendilerine verilen yetkileri kötüye kullanmaya başladıkları görülmektedir. Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki işkence, kötü muamele ve işkence iddiası failleri hakkında suç duyurusunda bulunulacağını belirtiyoruz.”