Rehin tutulan hasta tutsakların durumu ağır

Rehin tutulan hasta tutsaklar Şivekar Ataş, Özge Özbek ve Halise Aksoy’un durumunun ağır olduğuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 2 haftada bir düzenlediği basın açıklamasının 278’incisini Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutsak Şivekar Ataş'ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

Basın metnini okuyan İHD İzmir Şubesi Başkanı Zafer İncin, "Şivekar hapishane koşulları ve uğradığı hak ihlalleri nedeniyle birçok hastalığa yakalanmıştır. İHD'nin ağır hasta mahpuslar listesindedir. Annesinin belirttiğine göre Tarsus Hapishane'sinde iken işkenceler gördüğünü, bunun sonucunda gözlerinin morardığını, uygulamalara itiraz ettiği için 'süngerli odaya' götürüldü. Bunun sonucunda da vücudunda yaralar çıkmıştır. Şivekar'ın pandemi döneminde tedavisi yapılmamıştır" dedi.

Şivekar'ın kalp kapakçığında çürüme olduğunu ve ameliyat olması gereken bel fıtığı olduğunu söyleyen İncin, "Eğer aksatılır ya da geciktirilirse oluşacak olumsuzluklardan hapishane yetkilisi ve revir sorumlu olacaktır" diye konuştu.


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 590'ıncısını dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Halise Aksoy’un sağlık durumuna dikkat çekildi.

 İHD üyesi Yavuz Okçuoğlu, "Özellikle hasta mahpuslara yönelik duyarsızlık akıldışı bir hal almış durumda” dedi.
Halise Aksoy’un da “Diyabet, hipertansiyon ve kalp rahatsızlığı” gibi birçok hastalığı olduğunu belirten Okçuoğlu, tüm bunlara rağmen cezaevi yönetiminin bu duruma kayıtsız kaldığını söyledi.  

Aksoy’un ilk olarak 19 Haziran’da fenalaşarak cezaevi revirine kaldırıldığını belirten Okçuoğlu, doktorunun,  her an kalp krizi geçirebilme ihtimalinden dolayı Aksoy’un hastaneye sevkini istemesine rağmen uzun bir süre kelepçe ile ambulans içerisinde bekletildiğine dikkat çekti.

 Okçuoğlu, Aksoy’un bir an evvel serbest bırakılarak tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

ANKARA

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 462’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi.
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve beynindeki tümörün ilerlemesi nedeniyle doktorların acilen ameliyat olması gerektiğini söylediği hasta tutsak Özge Özbek’in durumuna dikkat çekti.

Çevirmen, Özbek’in çoklu beyin tümörü, epilepsi, astım hastalıkları bulunduğunu ve ayrıca depresyon tedavisi gördüğünü söyledi. Çevirmen, Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin “Hapishane şartlarında kalması uygun değildir” raporu vermesine rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) bu raporu kabul etmediğini söyledi.

Özbek’in beyin tümörünün ilerlediğini söyleyen Çevirmen, tahliyesinin zorunlu olduğunu belirtti.