'Roboskî’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmez'

Roboskî katliamının 139'uncu ayında yapılan basın açıklamasında, Roboskî’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyeceği mesajı verildi.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011’de Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen  19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 139’uncu ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Katiller bulunsun, Roboskî bir daha asla” pankartı açıldı. 

Katliamın üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen sorumluların ortaya çıkarılmadığı ve yargılanmadığını belirten Roboskî İçin Adalet Girişimi Üyesi Tanju Gündüzalp, "Gerçek tüm çıplaklığıyla önümüzde; failler ve katliam açık, toplumdan gerçekler saklanmıştır. Hiçbir katliam yargılamadan azade kalmayacaktır. Bugün değilse yarın mutlaka hesabı sorulacak, sorumlu olanlar yargılanacaktır” dedi.

Türk devletinin geçmişle yüzleşmediğini ve günümüzde de baskılarını sistematik olarak arttırdığını ifade eden Gündüzalp, "Suçsuz Kürt gazetecileri gözaltına alınıp tutuklanıyor. Yine resmi gazetede ve her yerde kamuya mal olmuş bilgiyi paylaşan başka gazeteciler gözaltına alınıp tutuklanıyor. Cudi’yi yakıyor, Akbelen ormanında kendi halkını darp ediyor. Hapishanelerde tahliyeler engelleniyor, hasta mahpuslar ölüme terk ediliyor” diye konuştu.

Roboskî’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyeceğinin altını çizen Gündüzalp, "Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için bir araya gelerek adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. ‘İnsan olarak ne yapabilirim?’ sorusunu soran herkese her ayın 28’inci günü Roboskî Katliamı’nı hatırlatmaya, haykırmaya, ‘gelin sesimizi birlikte yükseltelim’ demeye devam edeceğiz. Roboskî, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboskî’nin sorumluları hesap vermeden helalleşme ve adaletten söz edilemez" şeklinde konuştu.