Sağlık sorunları ağırlaşıyor, devlet rehin tutmaya devam ediyor

Tutsaklar Hanife Arslan, Mahmut Badur, Fahrettin Keleş’in ağır hasta ve yaşlı olduğuna dikkat çekilerek, derhal bırakılmaları gerektiği vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği 'F Oturması'nın 617’ncisini şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde Van T Tipi Cezaevi’nde bulunan 80 yaşındaki ağır hasta tutsak Hanife Arslan’ın durumuna dikkat çekildi.

Eyleme İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ile çok sayıda insan hakları aktivisti katıldı. Açıklamayı, İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Hatice Onaran okudu.

Hatice Onaran, Hanife Arslan’ın Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), diyabet, mide, kalp, tansiyon, eklem gibi hastalıklarını sıralayarak, ciddi sağlık sorunları yaşadığını aktardı.
Hatice Onaran, Hanife Arslan’ın sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için serbest bırakılması gerektiğini söyledi.


İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği eylemlerinin 283’üncü haftasında Konak'taki eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Mahmut Badur’un durumuna dikkat çekildi. Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini İHD İzmir Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi Ahmet Çiçek okudu.
Mahmut Badur’un 59 yaşında ve 31 yıldır tutsak olduğunun vurgulandığı açıklamada, "İHD’nin hasta mahpuslar listesinde yer almaktadır. Badur, uzun zamandır kalp hastasıdır. İki kez kalp krizi geçirmiş, anjiyo olmuş ve kalbinde stent bulunmaktadır. Böbreğinin biri alınmış, buna bağlı olarak düzenli bir şekilde kontrollerinin yapılması gerekmektedir" denildi.

"Bunca hastalığa ve ilerlemiş yaşına rağmen çıktığı İdari ve Gözlem Kurulu keyfi bir şekilde denetimli serbestlik hakkını 6 ay ertelemiştir" denilen açıklamada, "Oluşabilecek her türlü olumsuzluktan bu kurul ve yetkililer sorumlu olacaktır" diye belirtildi.


ANKARA
Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 489’uncu haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde bir araya geldi. İnisiyatif üyeleri, bu hafta yüzde 96 engelli raporu bulunmasına rağmen tahliye edilmeyen 82 yaşındaki Fahrettin Keleş’in durumuna dikkat çekti.
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, HD olarak tespit edebildikleri kadarıyla cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak olduğunu söyledi.

 Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan ağır hasta tutsak Fahrettin Keleş’in durumu aktaran Nuray Çevirmen, "Ağır böbrek hastasıdır, yüzde 96 engellidir. Acilen tahliye edilmeli" dedi