Sancar: Dem dema serkeftinê ye

İstanbul Newrozu'nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Ülkeye demokrasi, barış, adalet ve özgürlük getirmek için Newroz ateşini büyütüyoruz. Şimdi kazanma zamanıdır. Dem dema serkeftinê ye. Newroz pîroz be"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İstanbul’da düzenlenen Newroz kutlamasında yaptığı konuşmada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sancar'ın konuşması şöyle:
"Sevgili İstanbul halkları, değerli dostlar, yoldaşlar, bu zor hava şartlarına ve engellemelere karşı meydanı dolduran emekçiler, yoksullar, ezilenler, kadınlar, gençler hepinizi yürekten selamlıyorum. Hepinizin hepimizin Newroz’unu gönülden, kalpten kutluyorum. Newroz pîroz be. İşte çözümün sesi, işte çözümün gücü. Birleştikçe büyüyoruz, birleştikçe bu ülkeye barışın, demokrasinin, özgürlüğün, eşitliğin yolunu açıyoruz. Bu yol zor bir yoldur; engellerle, zulümle, baskılarla doludur ama hiçbir güç bizi yürüyüşümüzden alıkoymadı, koyamayacak. Çünkü "Şimdi Kazanma Zamanıdır" yoldaşlarım, arkadaşlarım.
Zulme, zorbalığa, soyguna, sömürüye, talana ve ranta karşı bütün ezilenleri, yoksulları, ötekileştirilen hakları, emekçileri birleştirme mücadelemiz büyüyerek devam ediyor. Başarıya yürüyoruz. Zulüm, zorbalık iktidarını mutlaka ama mutlaka bu güç değiştirecektir. Sadece iktidarı değiştirmekle kalmayacak biz bu ülkeye yeni bir başlangıcı da yaşatacağız. Newroz yeni başlangıcın habercisidir, bu ülkeye getireceğimiz baharların müjdesidir. 2022 Newroz’u başarının en önemli dönemecidir. İşte o nedenle bütün zorluklara, bu soğuğa, kara kışa rağmen, bu umutla, kararlılıkla, cesaretle meydanları dolduran sizleri kucaklıyorum, selamlıyorum.

'MUTLAKA KAZANACAĞIZ'

Kazanacağımıza dair şüpheniz var mı? Bizi yolumuzdan alıkoyacak tek bir güç var mı? Neden? Demirci Kawa’nın binlerce yıl önce yaktığı ateş, özgürlük ateşi büyüyerek yolumuzu aydınlatıyor. Bir kibrit çöpüyle yakılan ateş bu ülkenin Ortadoğu'nun her yerinde gürül gürül yanıyor. Bu ateş, Newroz ateşi özgürlüğün yolunu aydınlatıyor. İşte biz bu ateşi söndürmemek için her türlü emeği veren, bedeli ödeyen binlerce on binlerce yoldaşımızın, kardeşimizin mirasını devraldık. O onurlu mirası taşımak ve başarıya ulaştırmak için yola devam ediyoruz. Söz veriyoruz. Mutlaka başaracağız. Hep birlikte söylüyoruz. Mutlaka kazanacağız. Söz mü? Duyun ey savaş baronları, kandan, talandan, yalandan, sömürüden medet uman muktedirler, duyun bu sesi: Biz geliyoruz, halkların gücü geliyor, mücadelenin kararlılığı geliyor. Bu ülkeye baharı getirmeye söz vermiş milyonlar birleşerek geliyor.
Bu iktidar savaş politikalarıyla ayakta kalıyor. Kürde karşı savaş, kadınlara karşı savaş, gençlere karşı savaş, emekçiye karşı savaş, doğaya karşı savaş. Bu iktidarın ve onun dayandığı rejimin temelini oluşturuyor. Onun için diyoruz ki biz öncelikle bu savaş politikalarını yok edeceğiz, bu savaş politikalarını durduracağız. Savaşı durdurmanın yolu, barışa giden o güzel yolu önce Kürt sorununda demokratik çözümle açacağız. Kürt sorununda demokratik çözüm onurlu ve adil barışın ilk adımıdır, temelidir, en önemli hamlesidir.
Newroz yıllardır demokratik çözüm ve büyük barış için bir sembol olmuştur. Biz 2013 Newroz'unda okunan o barış deklarasyonunun arkasındayız. Biz Dolmabahçe'de açıklanan demokrasi programının arkasındayız. Biz eylül ayında açıkladığımız deklarasyonla demokrasiye, Kürt sorununa demokratik çözüme, bütün halklarla büyük barışa giden yolda yürümeye kararlıyız. Sözümüzde duruyoruz. Baskılar bizi durduramıyor, baskılar bizi engelleyemiyor.

 'TECRİT SAVAŞ POLİTİKASINDA ISRARDIR'

Yoldaşlarımızı siyasi rehine olarak tutuyorlar. Barışın yolunu açmak için 2013 Newroz’unda İmralı'dan gelen sesi kısmak için tecridi ağırlaştırıyorlar. Bilelim ki tecrit, savaş politikalarında ısrarın en büyük sembolüdür. O nedenle barış mücadelesi İmralı tecridini kırma mücadelesinin de mutlaka bütünleştirici parçasıdır. Barış için mücadele, savaşa karşı mücadele aynı zamanda tecridi kırmak için mücadeleyi içermek zorundadır. Bugün burada bu meydanda toplananlar, bu ülkeye, Ortadoğu’ya büyük barışı getirmeyi azmetmiş ortak iradenin temsilcileri, sesi ve neferidir.

 'DEMOKRASİ İTTİFAKI ÇÖZÜM GETİRİR'

Sevgili gençler, kadınlar, emekçiler, İstanbul bütün bu renklerin buluştuğu kenttir. Emek kentidir, mücadele kentidir. Direniş kentidir. İşte İstanbul’dan yükselen ses bu nedenle önemlidir. İstanbul’da bulunan ortak irade bu ülkenin yeniden inşasının müjdesini veriyor. Bunu her şart altında gösterdi İstanbul. İstanbul halkları, emekçileri bütün renkleriyle bir arada buradadır. Kadının kadın mücadelesinin moru, ekolojistlerin yeşili, sosyalistlerin kızılı, Kürtlerin “kesk û sor û zer”i bir araya gelmiştir. İşte bu güç birliği, bu demokrasi ittifakı bu ülkede çözümün tek adresidir. Ne mevcut sistem ne de bu sistemi makyajla değiştirme vaadinde bulunanlar bu ülkenin sorunlarını çözebilirler. Hayır! Onlar çözemeyecekler, bu yoksulluğu, talanı, yalanı, kanı alt edecek olan işte bu birleşik iradedir.
Kürt halkının on yıllardır sürdürdüğü kararlı özgürlük mücadelesini, bütün emek ve demokrasi güçleri, bu birleşik güç, bu ülkeye demokratik cumhuriyeti de getirecektir, halkın iktidarını da getirecektir. İnanıyoruz değil mi? Söz veriyoruz bu yolda yürümeye değil mi? Bir şüphemiz var mı? Tereddüdümüz var mı? İşte soğuğa karşı, zor şartlara karşı bu haykırış güneşi doğuracak, doğudan yükselecek güneş tepeden yükselecek ve bu karanlığı mutlaka ama mutlaka alt edecek.
Biz büyük barış için yola çıktık. Doğa ile savaşanlara karşı toprakla barışacağız. Halklarla savaşanlara karşı halkların haklarını sonuna kadar savunacağız. Merkeziyetçi, otoriter sistemde ısrar edenlere karşı yerel demokrasiyi inşa edeceğiz. Yerel demokrasi ile birlikte güçlü demokrasiyi kuracağız. Bu büyük bir mücadele gerektiriyor. Barış denildiği zaman sanki korkaklık varmış gibi algı yaratıyorlar. Oysa en zor mücadele, barış mücadelesidir. Çünkü savaş politikalarını güdenlerin elinde sadece tanklar, toplar değil, sadece mahkemeler, polisler değil yalan makinesi basın ve her türlü hile hurda vardır. Savaş politikaları bir avuç baronu zenginleştirmekten başka bir sonuç doğurmaz. Halklara acı ve yıkım yaşatır. İşte biz bu acıya, yıkıma, yoksulluğa karşı büyük barış mücadelesini sonuna kadar yürüteceğiz. Bu ülkeye onurlu barışı mutlaka ama mutlaka getireceğiz. Hep birlikte haykırıyoruz; yaşasın barış, kahrolsun savaş baronları, savaş politikalarına hayır. Barış hemen şimdi ve her yerde.
Gücümüzü birleştirdiğimizde bu düzeni de değiştireceğiz. Bu düzenden nemalanan bir avuç sermayedarın emeği sömürmesine, doğayı talan etmesine, bu ülkeyi harap etmesine son vereceğiz. Tek yol 3’üncü yoldur. Bu 3’üncü yol sadece seçimde işbirliği değil uzun süreli bir stratejik tercihtir. Bu ülkeye demokrasiyi, güçlü ve gerçek demokrasiyi, büyük barışı, gerçek adaleti, özgürlüğü, eşit yurttaşlığı getirecek yoldur. Kürtlerin haklı ve onurlu mücadelesinde özgürlük içinde yaşamalarına giden yoldur. İnançları inkar edilen Alevilerin eşit yurttaş olarak yaşayacağı düzenin kurulacağı yoldur. Emeği sömürülen, açlığa ve yoksulluğa mahkum edilen milyonların adil paylaşım düzenini inşa edecekleri yoldur.

'KAZANMANIN ZAMANI'

Bugün bu ülkenin yüzde 90’ı açlık ve yoksulluk içinde yaşıyor. İşte bunun 3 temel sebebi var. Savaş politikaları, yandaşa rant ve soygun ve israf politikaları. Bizim emeğimiz, ekmeğimiz bir avuç sermayedarın, bir avuç savaş baronunun servetlerine servet katmak için talan ediliyor. Ne diyor AKP Genel Başkanı? Diyor ki "yoksulluk var diyenlere sesleniyorum, bir merminin fiyatı nedir biliyor musunuz"?  Biz diyoruz ki mermiye, tanka, topa değil emekçiye yoksula bu ülkenin onurlu halklarına haklarını istiyoruz. Savaşa, topa, tanka değil, emeğe, ekmeğe, eşitliğe, özgürlüğe susadık. İşte bu Newroz bunları kazanmanın zamanıdır. Bunu hep birlikte hep birlikte kazanacağız.
Siyasi rehine olarak tutulan arkadaşlarımızla özgürlükte buluşacağız. Sesimiz buradan Edirne’ye, Sincan’a, Kandıra’ya Avrupa’da ve dünyanın başka yerlerinde sürgüne mahkum edilen yoldaşlarımıza da uzanıyor. Özgürlükte buluşacağız; bu buluşma yakındır. Buna inanın. Şimdi hepimiz bağırıyoruz, özgürlükte buluşma zamanıdır. Cardin dibêjin, em li benda azadiyê ne. Dem dema azadiyê ye. Hevalên me hemû wê bên, em ê bi hev re bimeşin. Em ê azadî, demokrasî û aştiyê bi hev re ava bikin. Baweriya we çawa ye? Baweriya we xurt e. Em bawer in. Em ê bi ser bikevin. Rehine tutulan bütün yoldaşlarımıza özgürlük. Burada bütün renkleriyle, çeşitlilikleri ile bir araya gelen siz haklarımız, emekçilerimiz, işte bu özgürlüğün güvencesisiniz.
2022’de Newroz kazanmanın dönemecidir. Bu yıl final yılıdır. Bunu unutmayın, bu iktidar hangi oyunları oynarsa oynasın, hangi mühendisliklere başvurursa başvursun, boşunadır, nafiledir.  Yok seçim kanunlarında değişiklikler yapıyorlar. Ne yapacaklar kendilerine avantaj sağlayacaklar. Barajı yüzde 7’ye düşürüyorlar. Barajı düşürmelerinin amacı küçük ortakları var ya MHP, onu güvence altına almak içindir. Ama olsun. Bu barajı kim yıktı. On yıllardır mücadele eden bizler yıktık. Yüzde 10 barajını bize karşı getirdiler ama mücadelemizle, inancımızla, kararlılığımızla yıktık. Şimdi yüzde 7’ye indirip MHP’ye hediye ediyorlar. Ama olsun bunun temelinde sizlerin mücadelesi var. O yüzde 7’yi de yıkacağız. Biz barajsız seçim istiyoruz. Herkesin iradesiyle, gücüyle parlamentoya girmesini istiyoruz. Bu ülkede çoğulcu eşit özgürlük adil yaşam istiyoruz.
Bu iktidar ülkede savaş, dışarıda savaş politikalarıyla yürüdü. Yıllardır bu politikayı güdüyor, şimdi birden bire barış güvercini kesildi. Ukrayna'daki savaşta güya arabulucu olacak. Geçin bunları, bu iktidarın zihniyetinde savaşlardan fırsat yaratmak var. Bu iktidarın Ukrayna’ya da Ortadoğu'ya da barış getirecek zihniyeti yoktur. Ortadoğu'ya da dünyanın bütün bölgelerine de barışı halkların ortak mücadelesi getirecek. Barışı temelden inşa edeceğiz. Bizler bu ülkenin büyük barışı için, büyük bir barış hareketi kuracağız. Bu barış hareketini Ortadoğu'da barış isteyenlerle buluşturacağız. İşte güneş doğuyor, sizin inancınız ve kararlığınız doğuyor. Bahar geliyor bahar, halkların baharı geliyor. Biz güçlendikçe onlar hiçleşecek. Biz güç oldukça onlar hiç olacak. Biz birleştikçe onlar darmadağın olacak.
Bu inançla Newroz ateşinin etrafında kenetleniyoruz. Ülkeye demokrasi, barış, adalet ve özgürlük getirmek için Newroz ateşini büyütüyoruz. Şimdi kazanma zamanıdır. Dem dema serkeftinê ye. Newroz pîroz be. Şimdi kazanma zamanıdır. Riya we vekirî be."