Silopi Belediyesi kıt imkanlarla çalıştı

Kayyum atanmayan 6 HDP'li belediyeden biri olan Silopi Belediyesi, 5 yıllık süre içerisinde kıt imkanlara ve baskılara rağmen halkçı belediyecilik yapmaya çalıştı.

Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Süleyman Şavluk, “Bütçemiz kısıtlıydı, şehir harabeye dönüşmüştü. Altyapısı, üstyapısı çökmüş bir şehri devraldık. Halkla birlikte belediyeyi yöneterek bu sorunları çözdük" dedi.

Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP 3’ü büyük şehir, 5’i il olmak üzere 45 ilçe ve 12 belde ile toplamda 65 belediyenin başkanlığını kazanmıştı. Şu anda gasp edilip kayyum atanmayan belediye sayısı 6. Bunlardan biri de Silopi Belediyesi. Eşbaşkan Süleyman Şavluk, çalışmalarını, halkçı belediyecilik örneklerini, DEM Parti’nin hedeflerinin ne kadarına ulaştığını anlattı.

Şavluk, 2019’da seçildiklerinde ilk olarak halk ve sivil toplum örgütleriyle toplantılar yaparak 5 yıllık planı düzenleyip devreye soktuklarını belirtti.

70 MİLYON BORÇ ÖDENDİ

Belediyenin borç batağında olduğunu ve hizmet etmediğini hatırlatan Şavluk, şöyle devam etti: “Geldiğimizde 133 milyon kayyumun hırsızlık borcu, 123 milyon DSİ borcu, 15 milyon lira da TEDAŞ borcu bulunmaktaydı. 273 milyon lira borçla belediyeyi devraldık. Bütçemiz kısıtlıydı, şehir harabeye dönmüştü. Altyapısı, üstyapısı çökmüş bir şehri devraldık. Halkla birlikte belediyeyi yöneterek bu sorunları çözdük. Her yıl belediyemizden 1 milyon lira bu borçlardan dolayı kesiliyor, 70 milyon borç ödedik 5 yıllık süreç içerisinde.“

ÇALIŞANLARA YÜZDE 130 CİVARI ZAM

Belediye çalışanlarının ekonomik olarak zarar görmemeleri için sendika ile birlikte toplu iş sözleşmesini Türkiye genelinin çok üstünde haklarla imzaladıklarını anımsatan Şavluk, çalışanlara yüzde 130’a yaklaşan zamlar yapıldığını, sosyal haklarının tamamen verildiğini belirtti.

BÜTÇESİ HALKA AÇIK

Personel sayısını 328 kişiden 476’ya çıkarttıklarını, belediyenin gider ve gelirlerini düzenli aralıklarla billboardlara astıklarını, halka her daim hesap verdiklerini kaydeden Şavluk, yapamadıkları zaman da halka gidip durumu izah ettiklerini söyledi. Şavluk, “Belli periyodlarla halk toplantıları yapmak için çabaladık. Bu 5 yıllık süre zarfında bazen aksatmış olsak bile halk ve esnaf toplantıları gerçekleştirdik. Yeterli değildi, eksikliğimiz olmuştur. Bizden istenilen şekilde yapamadık ancak yine de halkın içindeydik. Hem belediyeye hem şahsıma yönelik tehdit dosyaları var, baskılar var, hakkımızda davalar açıldı ancak yine de halkımızla beraber eksiklerimiz olsa da yapabildik” diye konuştu.

ÇALIŞMALARINDAN BAZILARI

Belediyenin 5 yıllık çalışmalarından bazıları şöyle:

* Toplu taşıma kadınlara ve öğrencilere 25 kuruş, erkeklere ise 50 kuruş olarak sabitlendi.

* Korona virüs salgını sırasında 11 bin 380 aileye yardım götürüldü.

* İlçede hane başı su faturaları aylık 11 liraya sabitlendi.

* Belediye çalışanlarına tüm sosyal hakları verildi, yüzde 130’a varan zamlar yapıldı.

* İlçede tekerlekli sandalye ihtiyacı olan yurttaşlara tekerlekli sandalye temin edildi.

* İlçe ve mahallelerde tiyatro gösterileri ve konserler düzenlendi.

* Atıl durumda olan bazı tarım alanları ekildi; geliri yoksul ailelere dağıtıldı.

* Belediye tarafından açılan Hevi Market ile birlikte, belediye herhangi bir gider içerisine girmeden yapılan bağışlar tespit edilen yoksul ailelere dağıtıldı. Hevi Market içerisinde gıda, giyecek, mobilya gibi bütün ev ihtiyaçları karşılandı ve belediye sadece köprü görevi gördü.

* Taybet Ana Kadın Dayanışma Merkezi ile kadınlara psikolojik ve hukuki destek verildi.

- Mîr Celadet Bedirxan Kütüphanesi ile özellikle öğrencilerin kaynaklara ulaşması ve ders çalışması için bir mekan sağlandı.

* İlçede gençlerin yozlaşmasına engel olmak için düzenli olarak futbol turnuvası düzenlendi.

* Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan ile birlikte kadınlarla düzenli toplantılar düzenlenerek, kadınların ilçe yönetimine dahil edilmesi sağlandı.

* Üniversite sınavı dönemlerinde Şırnak merkez ya da başka ilçelerde sınava girecek öğrencilere ücretsiz ulaşım sağlandı.

* Kadınlara yönelik eğitim atölyeleri açıldı.

* Sokak hayvanları için tedavi merkezi kuruldu, merkezde kısırlaştırma ve tedavileri yapıldı.

* İlçe merkezinde kurulan Kadın Emek Pazarı ile kadınlara cüzi kiralarla işyerleri kiralandı. Kadın Emek Pazarı iki yıldır aktif olarak hizmet veriyor.

* İlçe genelin altyapı sorunları çözülmeye çalışıldı. Birçok mahallede yol ve altyapı sorunları çözüldü.

* İlçede çocuk parkları yapıldı.

* Belediye bünyesinde ücretsiz Kürtçe kursu açıldı.