Tahliye edilen 3 tutsak: Baskılara son verilsin

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan 30 yıllık tutsaklar Musa Şanak, Mehmet İnal ve Adnan Karakaş tahliye edildi. Tutsaklar tecride dikkat çekerek, baskılara son verilmesini istedi.

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan 30 yıllık tutsaklar Mehmet İnal, Musa Şanak ve Adnan karakaş tahliye edildi. İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından tahliyeleri "Suyu tasarruflu kullanmadın", "Örgütten ayrılmama", "Örgütten ayrıldığına ilişkin pişmanlık dilekçesi vermeme", "Manevi etkinliklere katılmama" gerekçe gösterilerek 2 kez engellenen Musa Şanak, Mehmet İnal ve 4 kez tahliyesi engellenen Adnan Karakaş hakkında tahliye karar verildi.

Tutsakları karşılamak için yakınlarının yanı sıra Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER),  Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Eş Başkanları, Hakların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) yöneticileri ve Tevgera Jinên Azad (TJA) çiçeklerle hapishane önünde bir araya geldi.

‘BURUK SEVİNÇ’

Tutsaklardan Musa Şanak, özgürlüğe kavuşmanın kendisinde buruk bir sevinç yarattığını belirterek, bu durumun kendisini sevindirmediğini söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah üzerinde uygulanan tecride dikkat çeken Şanak, bir an önce bu tecridin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Şanak, “Bütün bunları düşündüğümde biraz hüzünlüyüm. Dolayısıyla kendimi yarım hissediyorum. Bir yarımızı orada kaldığımızı hissediyorum. Cezaevinden bizi yalnız bırakmayan herkese selamlar” dedi.

‘ARKADAŞLARIMIZIN İNFAZLARI YAKILIYOR’

Adnan Karakaş da, hapishanede bütün tutsaklar üzerinde yoğun tecridin uygulandığını belirterek, siyasi tutsakların birçoğunun infazının yakıldığını söyledi. Karakaş devamla, “Arkadaşlarımızın cezaları bittiği halde çıkarmıyorlar. Bunların özgürlüğünün sağlanması gerekiyor. 31 bir yıldır bize diz çöktürmeye çalışıyorlar. Bütün milletimize ve halkımıza suçlu olarak bakıyorlar. Bu baskılara son verilmesi gerekiyor. Bütün arkadaşlarımızın tahliye edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Musa Şanak, 1993 yılında İstanbul’da esir alındı. Bayrampaşa Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis verildi. 29 yaşında hapse giren Şanak, 59 yaşında çıktı. Şanak sırasıyla, Mêrdin, Gebze Çankırı Ankara ve en son Bolu Hapishanesinde kaldı.

Adanan Karakaş ise 1993 yılında Mêrdin Nîsebin’de gözaltına alınıp tutuklandı. Amed, Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis verildi. 30 yaşında hapse giren Karakaş, 63 yaşında çıktı. Karakaş sırasıyla, Amed, Mêrdîn, Xarpêt, Kırıkkale, Trabzon ve son olarak Bolu hapishanesinde kaldı.  Karakaş, hapishanede geçirdiği süreçte cilt kanseri ve romatizma gibi sağlık sorunları yaşadı.

Mehmet İnal da 1992 yılında İstanbul Avcılar’da gözaltına alınıp tutuklandı. Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapse çarptırıldı. İnal sırasıyla, Bayrampaşa, Tekirdağ ve en son Bolu Hapishanesinde kaldı.