Tarım işçisi çocuklara işkence

Erdemli’de mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan üç Kürt çocuk, jandarmalar tarafından gözaltına alındı, cep telefonlarındaki yazılamadan dolayı işkenceye maruz kaldı. Bir ay sonra da polis alıp işkence etti.

Jandarma tarafından yılbaşı gecesi gözaltına alınan üç çocuk işçi, telefonlarındaki "Çukurova Anarşi” duvar resmi gerekçesiyle hakaret ve işkenceye uğradı. Çocuk bir ay sonra ise polislerin işkencesine maruz kaldı.

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Kargıpınar Mahallesi sahilinde yılbaşı gecesi yaşları 14 ila 16 arasında olan Ö.Ş, Ş.Ş ve M.T. adındaki üç mevsimlik tarım işçisi, jandarma ekipleri tarafından Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması sonrasında gözaltına alındı. Darp edildikten sonra Mersin Kargıpınarı Jandarma Komutanlığına götürülen çocukların telefonlarına el koyan jandarma, M.T.’nin telefonunda yer alan, “Çukurova Anarşi” şeklindeki duvar yazısını gördükten sonra hakaretler eşliğinde darp ettikten sonra bıraktı.

TEKRAR GÖZALTI VE İŞKENCE

Bir ay sonra ise çocuklar "ifadeniz var" denilerek, polis ve jandarmalarca 29 Ocak'ta çalıştıkları depoda gözaltına alındı. Jandarma karakoluna götürülen Ö.Ş. ve M.T. adlı çocuklar, TEM polislerince sorguya alındı. “Anlat lan örgüt müsünüz? Elebaşınız kim? Bu fotoğraflar neyin nesi?” şeklinde sorular sorularak işkence edildi. Yaklaşık üç saat boyunca işkence ve hakaretlere maruz kalan çocuklar, polise duvar yazılarıyla alakalarının olmadığını ve Sêrt'ten Mersin’e sadece çalışmak için geldiklerini söyledi. Çocuklar, işkenceli sorgudan sonra serbest bırakıldı.

SİZ BİZİ ŞİKAYET Mİ ETTİNİZ?

TEM polisleri, çocukların çalıştığı işyerini arayarak işten çıkarmalarını istedi. Çocuklar bunun üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi'ne başvurdu. Çocukların İHD'ye başvurduğunu öğrenen polisler, çocukları arayarak, “Siz bizi şikayet mi ettiniz? Gelin ifadeniz alınacak” diyerek, tekrar karakola çağırdı. Bunun üzerine devreye giren İHD'li avukatlar, “Çocuklar şimdi ifade vermeyecek” dedi.