Tuncel: Ailemin can güvenliği yok!

Ailesi komşuları tarafından ırkçı saldırıya uğrayan Bianet editörü, gazeteci Ruken Tuncel, “Kimse bu yaşananları basit bir olay olarak lanse edemez. Bu ırkçı bir nefret saldırısı. Ailemin can güvenliği yok” dedi.

Bianet editörü Ruken Tuncel'in ailesi, 10 Ağustos akşamı Beylikdüzü'ndeki evlerinde komşuları tarafından ırkçı tacize ve saldırıya uğradı. Tuncel’in kardeşini darp eden komşular, hem ırkçı hakaretler ettiler hem aileyi ölümle tehdit ettiler.

Komşular hakkında suç duyurusunda bulunan Tuncel, ANF’ye konuştu.

‘DEVLET BENİM, POLİS BENİM’

Saldırı sırasında evde olmayan gazeteci Ruken Tuncel, bu son olayın bir komşunun diğerini kışkırtması üzerine yaşandığını dile getirdi. Tuncel, yaşananları şöyle anlattı: “Alt komşumuz, üst komşumuzu aleyhimize yalan iddialarda bulunarak kışkırtmış, saldırının bahanesi de bu olmuş. Kardeşim Sinem ve annem marketten dönerken yaşandı son olay. Eşyaları eve taşırken, üst kattaki komşu M.Y. kız kardeşime birden bire küfürler ve hakaretler etmeye başlıyor. Sinem’in, ‘Boşuna bağırma teyze, 70 yaşındasın, sana cevap vermeyeceğim’ demesi üzerine M.Y.nin kızı A.Y., ‘Sen kimsin anneme cevap veriyorsun?’ diye çıkışarak aşağıya inip doğrudan kardeşime saldırıyor. Sinem’in saçlarına yapışıp çenesine yumruk atıyor. Araya giren teyzeme de saldırıyorlar. Olayı başlatan 70 yaşındaki komşu kadın kalın bir sopayla teyzemin başına vuracakken, kız kardeşim engel olmaya çalışıyor ve sopa darbesi bileğine geliyor. Ağır yaralanıyor, dikiş atılıyor. Polise haber verilmesi üzerine de komşu, ‘Polis size gelmez. Ben arayayım ki nasıl geliyor görün. Devlet benim, polis benim. Trabzonluyuz, sizi yakarız. Bu Aleviler, her ayak sizde. Pompalım var benim, bir pompalıya bakarsınız. Şarjörü boşaltırım’ diye ırkçı hakaretlerde bulunup ölümle tehdit ediyor.”

‘POLİS ÖLÜM TEHDİDİNİ GEÇİŞTİRMEYE ÇALIŞTI’

Saldırının intikal ettiği karakolda polisin göstermelik bir biçimde ifade aldığına dikkat çeken Tuncel, “Evde pompalı silah olup olmadığını araştırma gereği dahi duymayan polisler, şikayetçi olan aileme, ‘Pompalı olduğunu kızgınlıkla söylemişlerdir, olup olmadığını bilemeyiz, sonuçta insanlar öfkeyle söyler böyle şeyleri’ diyerek ölüm tehdidini geçiştirmeye çalışmışlar. Ancak avukatın müdahalesiyle ifadeye geçirmişler. İfadelerde yapılan küfür ve hakaretlerin de sadece bir kısmına yer vermişler. Komşular arasında basit bir kavgaya indirgemeye çalışmışlar. Nitekim saldırganlar hakkında sadece tedbir kararı veridi, o da nasıl olacaksa çünkü zaten üst komşumuz” dedi.

‘BU IRKÇI BİR NEFRET SALDIRISI!’

Bu saldırının iki komşu arasındaki husumet gibi ele alınamayacağını vurgulayan Tuncel, ailesinin can güvenliği olmadığının altını çizdi. Bu saldırı sonrası mahallede yaşayan Dersimlilerin de tedirgin olduğuna işaret eden Tuncel, şunları kaydetti: “Kimse bu yaşananları basit bir olay olarak lanse edemez. Bu ırkçı bir nefret saldırısı. Polis geldiğinde, ‘Bunlar terörist’ demek ne demek? Eğer siyasetçilerin insanları kimlikleri üzerinden hedef almadığı bir ülkede yaşasaydık böyle cümleler kurulmazdı. Bu tepeden başlayan bir şey. İnsanların kimlikleri üzerinden nefret söylemi geliştiren siyasetçiler bu ortamı yaratıyorlar.”

Suç duyurusunda bulunan Tuncel, hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacağını vurguladı. Ailesinin can güvenliği olmadığının bir kez daha altını çizen Tuncel, “Adalet istiyorum. Dediğim gibi bunun basit bir apartman, komşuluk tartışması gibi algılanmasını istemiyorum ve hukuki sürecin hızlandırılmasını talep ediyorum” dedi.