Türk devletince katledilen Garibe Gezer için müebbet hapis cezası onandı!

Yargıtay iki yıl önce işkence ile cezaevinde katledilen Garibe Gezer’in müebbet hapis cezasını onayladı. “Sanık öldüğünde dava düşmesi” gerekse de Yargıtay bu karara bile uymadı.

Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde Türk devleti tarafından katledilen Garibe Gezer'in yargılandığı  duruşmada Yargıtay müebbet hapis cezasını onadı.

Garibe Gezer’in tutuklandığı dosya olan 2015’teki öz yönetim direnişi kapsamındaki Dargeçit davasında, Yargıtay’a taşınan davanın kararı 29 Mart 2023’te verildi. Açıklama ise bugün, 20 Haziran’da yapıldı. Fakat davada yargılananlardan biri olan Garibe Gezer, 2021 Aralık ayında şehit düşmüştü. Dargeçit Davası avukatlarından Hüseyin Boğatekin, normalde ölen birinin ardından davanın düşmesi gerektiğini ifade ederken, bu kararın incelemenin ne kadar özensiz yapıldığına kanıt olduğunu söylüyor.

CEZA ONANMADAN TEK KİŞİLİK HÜCREYE KONULMUŞTU

ANF’ye Yargıtay kararını değerlendiren Avukat Boğatekin, şunları aktarıyor: “Garibe’nin tutuklu olmasına, o işkenceyi görmesine sebep olan dava bu. Bu dava 2015 yılındaki öz yönetim süreçlerinde açılan Dargeçit Özyönetim dosyasıdır. Davada Belediye Başkanı Zeynep Şipçik de vardı, sonra o dosyayı ayırdılar. O da 7-8 yıl içeride kaldıktan sonra geçenlerde tahliye oldu. Davada Garibe Gezer ile birlikte Hüseyin Demiral, Yasin Demir ve Davut Demir de bulunuyor. Hepsi ağırlaştırılmış müebbetle yargılandılar. Garibe de buradan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldıktan sonra bu dosyanın tutukluluğu kapsamında Kandıra'ya getirildi ve tek kişilik koğuşta tutuldu. Hatta süreç devam ederken ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onaylanmadan tek kişilik hücreye alınmıştı.” 

DAVANIN DÜŞMÜŞ OLMASI GEREKİYORDU

Avukat Boğatekin, Garibe Gezer’in ölümü üzerine davanın düşmüş olması gerektiğini vurguluyor ve şunları anlatıyor: “Normal şartlarda eğer bir kişi ölürse o andan itibaren onunla ilgili kamu davası yürütülemez ve derhal hangi aşamada olursa olsun düşme kararı verilir. Örneğin Garibe Gezer’in yaşamını yitirdiğinde, bu çok ünlü bir dosya ve zaten Yargıtay'ın bunu bilmesi gerekirdi. Farz edelim bilmediler, ona rağmen UYAP sistemi bir kişi öldüğünde tutanağın başına der ki ‘Garibe Gezer adlı sanık ölmüştür.’ Doğal olarak onunla ilgili bir karar verilemesin diye. Garibe, yaşamını yitirdiği gün bu nüfus kayıtlarına geçtiğinde buradan da UYAP’a aktarılır ve UYAP’ın da uyarısıyla birlikte Yargıtay'ın diğerleriyle ilgili karar verip Garibe hakkındaki cezayı düşürmesi gerekirdi. Fakat o kadar özensiz bir inceleme yapıldığını gösteriyor ki Garibe de sanki yaşıyormuş gibi hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onandı. Karar 29 Mart'ta çıktı fakat Yargıtay kararı bugün açıklandı."