Türk devletinin Sikêniyê Hastanesi katliamı BM'de
Türkiye, 2021 yılında Şengal’e bağlı Sikêniyê köyündeki bir hastanede 8 kişiyi katletmesi nedeniyle BM’ye şikayet edildi.
Türkiye, 2021 yılında Şengal’e bağlı Sikêniyê köyündeki bir hastanede 8 kişiyi katletmesi nedeniyle BM’ye şikayet edildi.
17 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirilen ve sekiz kişinin katledildiği Şengal’deki hastane katliamı nedeniyle Türkiye hakkında BM’ye şikayette bulunuldu.
Bir grup İngiliz insan hakları avukatı tarafından desteklenen ve insan hakları konusunda faaliyet gösteren Accountability Unit ve Almanya’daki Adalet için Kadınlar STK’sının BM İnsan Hakları Konseyi’ne resmi olarak yaptığı şikayetin geçtiğimiz hafta BM’ye sunulduğu bildirildi.
2017’DEN BU YANA 80 ÊZIDÎ KATLEDİLDİ
Hava saldırılarından sağ kurtulan dört davacı, hava saldırılarının, medeni ve siyasi haklara ilişkin uluslararası sözleşmenin 6. maddesi ile güvence altına alınan uluslararası hukuk kapsamındaki yaşam haklarını ihlal ettiğini belirterek Türkiye’den davacı oldu.
Mağdurlar ayrıca Türkiye'nin hava saldırıları sonucunda meydana gelen sivil ölümlerini soruşturmadığını ve mağdurlara etkili başvuru yolları sunmadığını, bunun da aynı sözleşme kapsamında hızlı, bağımsız ve etkili soruşturma haklarının ihlaline yol açtığını ifade etti.
Şikayet dosyasında 2017 yılından bu yana 80 Êzidî’nin Türk devletinin saldırıları sonucu katledildiği de belirtiliyor.
Başvuruda Sikêniyê'nin Şengal belediyesi tarafından yönetilen, 10 yataklı ve yaklaşık 20 kişinin çalıştığı tamamen sivil bir hastanenin Türk uçakları tarafından vurulduğu belirtildi. Şikayetçilerden biri, saldırının görgü tanığı olarak zihinsel ve fiziksel sonuçlarından kurtulamadığını söyledi. Saldırı mağdurlarından birinin yakını olan üçüncü bir tanık ise, olay yerinde PKK üyesi hiç kimsenin bulunmadığını vurguladı.
TÜRKİYE ULUSLARARASI SESSİZLİKTEN FAYDALANIYOR
Konuyla ilgili olarak İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Accountability Unit’ten Arif Ibrahim, "Bu dava, Êzidîlerin temel haklarının Türk devleti tarafından açık bir şekilde ihlal edilmesini içeren kritik öneme sahip ve sembolik bir davadır. Sivil bir hastaneyi 30 dakika içinde art arda üç hava saldırısıyla hedef alarak sekiz sivilin ölümüne ve 20'den fazla sivilin de ağır yaralanmasına yol açmanın hiçbir yasal mazereti olamaz” dedi.
Türkiye’nin kendi toprakları dışındaki Türk vatandaşı olmayan kişileri hedef almak konusunda uzun süredir cezasızlıktan ve uluslararası toplumun sessizliğinden faydalandığını belirten İbrahim, “İnsan Hakları Komitesi, Türkiye'yi sorumlu tutma ve mağdurlara anlamlı bir tazminat sağlama konusunda gerçekçi bir ihtimale sahip tek organdır” şeklinde konuştu.
Adalet için Kadınlar adına konuşan Dr. Leyla Ferman ise, Şengal’’de DAİŞ'e karşı kazanılan zaferin ardından, Türkiye'nin hava saldırılarının en büyük güvenlik riski oluşturduğunu ifade ederek, Sikêniyê’deki katliam için yapılan başvurunun Êzidîlerin güvenliğinin BM'nin kaygılarından biri olduğunu göstermek için bir şans olduğunu belirtti.
SIKÊNIYÊ KATLİAMI
Şengal’e bağlı Sikêniyê köyünde 17 Ağustos 2021 tarihinde işgalci Türk devletine bağlı uçaklar bir hastaneyi üç kez bombalamış, saldırıda dört sağlık çalışanı ve dört YBŞ savaşçısı katledilmişti.