Türkdoğan: Savaş politikası ekonomik krizi büyütüyor

Barış Nöbeti’nde konuşan Öztürk Türkdoğan, ekonomik krize dikkat çekerek, "Savaş yürüttüğünüz zaman krizleri daha ağır bir şekilde yaşarsınız" dedi.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) her ayın ilk Cuma günü gerçekleştirdiği Barış Nöbeti sürüyor. İHD şubelerinde sürdürülen nöbete çok sayıda hak savunucusu katıldı.

 
ANKARA
İHD Ankara Şube’sindeki nöbette İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut söz aldı. Turgut, "MYK üyemiz ve Siirt Şube eski Başkanımız Vetha Aydın Yüksel, İHD çatısı altında yürüttüğü faaliyetlerinden dolayı yargılandı, işini kaybetti. Üyemiz şair Ahmet Telli’ye ise 2017 yılında katıldığı bir basın açıklamasında, ‘Dövüşen Anlatsın’ kitabından bir şiirini okuması nedeniyle, ‘terör örgütü propagandası’ yapmak suçlamasıyla 10 ay hapis cezası verildi" dedi.
Cumartesi Anneleri’nin her hafta saldırıya uğramasına değinen Turgut, “Barış Nöbeti’mizi bugün vazgeçmeyen Cumartesi Anneleri için tutuyoruz” dedi.
İHD üyesi Şair Ahmet Telli, 4 Temmuz’da görülen duruşmasında 10 aylık bir ceza aldığını söyledi.
İHD eski Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise Kürt sorununun demokratik çözümü için uzun soluklu bir mücadele yürüteceklerini belirterekü şunları kaydetti: “Bu ülkeye barış gelmeden bu ülkenin demokratikleşmesi beklenmemeli. Herkes ekonomik krizi konuşuyor. Bunlar savaşla bağlantılıdır. Siz savaş ortamında rant politikası izlerseniz ekonomik kriz giderek derinleşir. Savaş yürüttüğünüz zaman krizleri daha ağır bir şekilde yaşarsınız. İşkenceye karşı mücadele, ifade özgürlüğü mücadelesi veriyorsak ekonomik haklar için de mücadelemizi sürdüreceğiz. Ama tüm bunlar barış talebini açığa çıkardı. Kiminle savaşıyorsan onunla barışacaksın. 8 yıldır kesintisiz bir çatışma ve savaş hali devam ediyor. İktidar baskı politikalarıyla bu süreci yürütse de bizler barış demeye devam edeceğiz.”


AMED
İHD Amed Şubesi de eylemi dernek binasında sürdürdü. Nöbete, dernek üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Açıklamayı, İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi avukat Jiyan Ormanlı okudu.
Ormanlı, “Toplumsal barışın sağlanması ancak hakikatin doğru anlaşılmasıyla mümkündür" derken, ekonomik çöküşün asıl sebeplerinin Kürt sorunu, işkenceci uygulamalar ve hak ihlalleri olduğunu söyledi.