Tutsak İldem’in tahliyesi 30 yıl sonra keyfi gerekçeyle ertelendi

Türk devletinin cezaevlerinde 30 yıldır tutsak edilen Ramazan İldem'in tahliyesi keyfi bir gerekçeyle üç ay ertelendi.

Ramazan İldem, Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde temmuz 1993’te 22 yaşındayken tutuklandı. Hukuksuzluğu ile bilinen Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından "Devletin Birliğini ve Bütünlüğünü Bozmak" iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi.

Tutsaklığı boyunca sekiz cezaevine sürgün edilen ve son olarak Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsaklığı süren İldem’in 4 Temmuz günü tahliye edilmesi gerekiyordu ancak Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından "iyi halli” olmadığı yönünde keyfi bir görüş bildirdi. Bunun üzerine İldem'in tahliyesi 3 ay daha ertelendi.

İldem'in 75 yaşındaki annesi Halime İldem, oğlunun siyasi çalışmaları gerekçesiyle 30 yıl önce bir kişi tarafından isminin verilmesi üzerine tutuklandığını hatırlattı.

Halime İldem, "Yine de pişman değiliz. Bir şey olmaz. Şimdi 30 yılı bitti cezaevinde" dedi. 30 yılda oğlunun çok sayıda cezaevinde tutulduğunu ve kendisinin de her defasında görüşüne gitmeye devam ettiğini kaydeden anne İldem, "30 yılı bittikten sonra eve getirmeyi bekliyorduk. Hazırlığımızı yaptık, karşılamaya gidecektik. Telefon etti, 3 ay daha ceza verildiğini söyledi" dedi.

Ne olursa olsun mücadelesinden dönmeyeceğini ifade eden İldem, "Ne olursa olsun pişman değilim. Çünkü haksızlık yapılıyor. Düşmandır, peşini bırakmıyor” diye tepki gösterdi.

İldem şunları ekledi: “Her şeye rağmen isteğim; oğlum davasına, çalışmasına sahip çıksın, diline sahip çıksın. İnanıyorum ki, o da arkadaşları da şerefli bir yolda yürüyorlar. Biz de bunu arıyoruz. Bundan daha iyi bir şey zaten yok. Cezaevinden çıkması için her şeyi bırakıp, kenara mı çekilecek. Olmaz öyle şey. Önce ben kabul etmem. Ben verdiğim emeği, yaptığım çalışmaya karşı önce ben bırakmam.”