Tutsak gazetecilerin davasındaki gizli tanık: Devlet adına çalıştım

Gazeteciler hakkındaki davanın duruşmasında dinlenen gizli tanık, devlet adına faaliyette bulunduğunu ve iddialarının “duyuma dayalı” olduğunu itiraf etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Ekim 2022'de gözaltına alındıktan sonra 29 Ekim’de tutuklanan ve 16 Haziran’da tahliye edilen 9 gazeteci hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Tutuksuz yargılanan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Selman Gözelyuz ve Zemo Ağgöz, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile bir süre MA Ankara bürosunda stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan hakkında açılan davanın duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gazetecilerden Ağgöz, Nazlım, Gözelyuz, Yalçın ve Günhan duruşmaya katıldı. Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve MLSA da duruşmayı izledi.
Zemo Ağgöz, haklarında açılan davanın Türkiye’nin siyasi atmosferinden bağımsız olmadığını belirtti.

 Ağgöz, tanık beyanlarına işaret ederek, "İçi boş iddialar yüzünden gazeteciliğimiz ve çalıştığımız ajans sorgulanıyor. Bu iddialar nedeniyle 45 günlük bebeğimi emziremedim. Bu asılsız iddialar nedeniyle 10 aylık bebeğim ile birlikte buraya gelmek zorunda kaldım” diye konuştu.

Sonrasında gizli tanık "K8Ç4B3L1T5" dinlendi. Gizli tanık, savcılık sorgusunda verdiği ifadeyi tekrarladı.

Gizli tanık, “İfadelerim, MA’da çalışan herkesin bileceği şeyler” dedi.
Gizli tanık, pek çok soru için somut bilgisinin olmadığını ve duyuma dayandırdığını söyledi.

"Bu faaliyetlerde devlet adına mı bulundun" sorusuna ise gizli tanıdık, "evet" yanıtını verdi.

MA İmtiyaz Sahibi gazeteci Ferhat Çelik, SEGBİS aracılığıyla tanık olarak dinlendi. Çelik, hak odaklı bir habercilik yaptıklarına işaret etti.

Mahkeme heyeti, adli kontrol şartının devamına, dijital materyallerin iade edilmesine dair talebin ise reddine karar verdi. Ayrıca Özgür Baran ve Hüseyin Dorudeniz’in tanık olarak dinlenmesine karar verildi.

 Duruşma 26 Ekim’e ertelendi.