Urfa Newrozu: ‘Barış, özgürlük, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüyle gelebilir’

Urfa’da onbinlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasında barış ve özgürlüğün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ile gelebileceği mesajı verildi.

Urfa'da sabah saatlerinden itibaren onbinlerce kişi 11 Nisan Stadyum Stadı’nın yakındaki toplanmaya başladı.

Alana girenlerin HDP flamalarının yanı sıra Urfa Adliyesi önünde 377 gündür Adalet Nöbeti’ni sürdüren Emine Şenyaşar’ın fotoğrafının olduğu lolipopları taşıması dikkat çekti.

Müzik eşliğinde halayların çekildiği ve direniş sloganlarının atıldığı kutlamada Newroz ateşi HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve siyasetçiler tarafından yakıldı. Ayrıca barış ve özgürlük sembolü olarak değerlendirilen güvercinler uçuruldu.

HDP Gençlik Meclisi de yaptığı açıklamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istedi.

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, “Binlerce kişi bu alanda Newroz’u kutlayarak, zulme karşı direniyoruz. Bundan sonra da bu direnişi sürdüreceğiz” dedi.

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan “Halk iradesiyle, direnişiyle, mücadelesiyle iktidara cevap veriyor. Bu irade güneşin, Sayın Öcalan’ın iradesidir. Özgürlük, Öcalan olmadan olmaz. Barış, özgürlük, Öcalan’ın özgürlüğüyle gelebilir. Öcalan, elini barış için, özgürlük için uzatıyor. Ancak Erdoğan, iktidarı için 7 yıldır bu eli tutmuyor. Halkımıza saldırdı, tutuklama yaptı, kayyım atadı. Ama hala her şeye rağmen halkımızın iradesini kıramadılar. Bugün Urfa halkı bir kez burada gerekli cevabı verdi” şeklinde konuştu.

Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek "Newroz, tekçiliğe karşı direniştir, mücadeledir. Yüz yıldır ırkçı siyaset, halklara, inançlara kan kusturuyor. Halkımız da yüz yıldır direniyor, vazgeçmiyor” dedi.  

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Baştaş, “Bugün bu alanlarda Newroz milyonlarca kişi tarafından kutlanıyorsa halkın direnişi sayesindedir. Bunu siz kazandınız, halk kazandı, özgürlüğe kavuşana kadar vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Beştaş şöyle devam etti: “Urfa’dan mesaj veriyoruz. Urfa özgürlük istiyor, tecrit kaldırılsın istiyor. Urfa ‘An azadî an azadî’ diyor. Newroz’a almamak için engel çıkaran kolluk güçlerine, valiliğe sesleniyorum. Hiçbir barikat halkın önüne engel olamaz, halk barikatları yıkacak. Düşmanlığınızla bir şey kazanamayacaksınız. Sizi göndereceğiz. Çok kalmadı. Bu meydanda ilk dikkatimi çeken gençlerin ve kadınların çokluğuydu. Biz genç başladık genç başaracağız diyenlerin partisiyiz. Kazanacağız. Kimse sizlerin önünde duramaz.

Burası güneşin şehridir. Burada konuşup, tecridi konuşmamak olmaz. Sayın Öcalan bugün bu meydanı görseydi sizinle gurur duyardı. Dehak’a karşı Kawalaştınız. Bu direnişle elde edemeyeceğimiz bir şey yoktur. Savaş kararı alanlar, tecridi getirdiler. Öcalan’ın sesinin halka ulaşmasına engel oldu. Onlar savaş istiyor, sayın Öcalan barış istiyor. Açın İmralı kapılarını Öcalan konuşsun.”

Konuşma ardından sanatçı Erdoğan Emir sahne aldı. Kutlama çekilen halaylar son buldu.