Uyar: Adalet Bakanlığı cezaevlerinde suç işliyor

Wan TUHAY-DER Eşbaşkanı Çetin Uyar, seçimlerden sonra hapishanelere yönelik baskı politikalarının arttığını belirterek, hükümeti tecrit politikalarına son vermeye çağırdı.

Wan TUHAY-DER Eş Başkanı Çetin Uyar, son dönemlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsaklar üzerinde uygulanan işkence, tecrit ve sindirme politikalarına karşı ANF’ye açıklamalarda bulundu. Uyar, halkı hapishaneler konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 25 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulduğunu belirten Wan TUHAY-DER Eş Başkanı Çetin Uyar, “Son 3 yıldır da ailesiyle dahi görüştürülmemektedir ve Sayın Abdullah Öcalan’ın sağlığından endişeliyiz. Bir an önce ailesiyle avukatlarıyla görüşmesini istiyoruz. Adalet Bakanlığına çağrımızdır;  tecride son verin. Kürt halkı 2005 yılında imza kampanyası başlattı ve 6 milyon imza toplayarak Abdullah Öcalan’ı siyasi iradesi olarak kabul ettiğini beyan etti. Halk siyasi iradesinden haber almak istiyor. Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit Türkiye’deki tüm cezaevlerine yansıdı. Siyasi tutsakların yanı sıra hasta tutsaklar dahi ağır tecrit altında tutulmaktadır. Siyasi tutsakların televizyon izleme, gazete okuma hakkı elinden alınmıştır. Özellikle ince arama adı altında işkence yapıyorlar. Mektuplarında, aile görüşlerinde sıkıntılar yaşıyor. Bir sindirme politikası yürütülüyor. Biz burada cezaevi idaresi, Adalet Bakanlığını uyarıyoruz: Siyasi tutsaklardan elinizi çekin. Cezaevi içinde cezaevi yaşatmayın” dedi.

'S TİPİNDE İNSANLIK SUÇU İŞLENMEKTEDİR’

Wan TUHAY-DER Eşbaşkanı Çetin Uyar, Adalet Bakanlığını uyararak şöyle devam etti: “Biz F tiplerine karşı mücadele yürütürken şimdi de S tipini çıkardılar. Bu cezaevlerinde zulüm ve baskı politikaları uygulanıyor. Adalet Bakanlığı şu anda cezaevlerinde suç işliyor. Derhal yeni anayasal düzenlemelerde cezaevlerine yönelik yeni düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. M. Emin Özkan gibi yaşlı tutsaklar var, dişi ağrıyanın eli kelepçeli dişlerini çekiyorlar. Bu insanlara normal hukukun uygulanmasını istiyoruz. Bu insanlara zulüm yapmaktan vazgeçin. Cezaevlerinde kolları ve bacakları olmayan tutsaklar var ve bunlar ağır koşullarda tutuluyor. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. Tutuklu aileleri ve derneği olarak bunu reddediyoruz. Siyasi esir arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Sayın Abdullah Öcalan’ın derhal ailesi ile görüştürülmesi gerekmektedir. Cezaevinde olan tüm arkadaşların ihtiyaçlarının karşılanmasını talep ediyoruz. Halkımızı da cezaevlerinde yaşanan insanlık suçuna karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.”