Valdai Kulübü’nde BRICS tartışıldı

Valdai Kulübü, ‘BRICS ve Yeni Dünya Düzeninin Politik Ekonomisi’ üzerine bir tartışmaya ev sahipliği yaptı.

Rusya’nın BRICS Büyükelçisi Pavel Knyazev, BRICS'in çok yönlü bir etkileşim, diyalog ve işbirliği mimarisi geliştirdiğini ileri sürdü.  

Valdai Kulübü'nde, program direktörü Timofey Bordachev’in moderatörlüğünde ‘BRICS (Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'dan oluşuyor) ve Yeni Dünya Düzeninin Politik Ekonomisi’ tartışıldı. Tartışmaya, BRICS ülkelerinden konuşmacılar katıldı. Valdai Kulübü Program Direktörü Timofey Bordachev, grubun başlangıçta uluslararası düzeni kökten değiştirmeden düzenlemeyi amaçladığını hatırlattı. Artık bu düzenin geleneksel düzenleyicilerinin başarısızlığa uğradığını savunan Bordachev, “Dünya ona büyük umutlar besliyor. Bu, BRICS'in karşılaşabileceği zorluklardan birinin beklentiler ve fırsatlar arasındaki boşluk olduğu anlamına gelir” dedi. 

GÜNEY KÜRENİN İLGİSİ ARTIYOR

Rusya’nın BRICS Büyükelçisi Pavel Knyazev, Batı merkezli neoliberal küreselleşme modelinin krizine işaret ederek, gerçek ihtiyaçları yansıtan yeni bir dünya düzeni oluşturmaya ihtiyaç duyulduğunu savundu. Küresel Güney ülkelerinin BRICS'in faaliyetlerine ilgisinin artmaya devam ettiğini öne süren Büyükelçi, BRICS'in nispeten genç bir birlik olmasına rağmen çok yönlü bir etkileşim, diyalog ve işbirliği mimarisi geliştirdiğini; fikir birliği temelinde çalışmaya hazır olduğunu gösterdiğini; ekonomik alanda birçok etkileşim mekanizması yarattığını söyledi. Büyükelçisi Pavel Knyazev, BRICS için ortak bir para birimi oluşturulması yönündeki öneriyi hatırlattı. 

KORKUNÇ SAVAŞI VE KAOSU ÖNLEMEK İÇİN

Doğu Çin Üniversitesi’nden Prof. Feng Shaolei ise, dünya düzeninin dönüşümüne katkıda bulunan bir dizi faktörü sıraladı. Batı'da artan enflasyon, ABD'de siyasi ve ideolojik mücadelenin şiddetlenmesi ile Ukrayna'daki duruma dikkat çeken Prof. Shaolei, Küresel Güney ülkelerindeki durumun daha istikrarlı olduğunu savundu. Bu ülkelerin ekonomik potansiyellerini geliştirmeye devam ettiğini; birçoğunun çatışmada taraf tutmamayı ve arabulucu rolünü tercih ettiğini kaydeden Prof. Shaolei, “Bu yaklaşım, dünyanın yeniden paylaşımı, hegemonyaya karşı bağımsızlık için değil, kapsayıcılık, kalkınma fikirlerini savunan BRICS grubuna ilgiyi artırıyor. Bu bağlamda, grubun yaklaşmakta olan zirvesinin temel önceliği, yeni bir soğuk savaşı hatta daha da korkunç bir savaşı ve kaosu önlemek olacaktır” dedi. 

ULUSLARARASI KURUMLARDA REFORM

Liaison College Akademik Direktörü Nivedita Das Kundu da BRICS'in liderliğin Küresel Güney'e geçişini sağlayarak ve küresel liderlikte daha fazla temsiliyet konusunda ısrar ederek dünya düzenini yeniden şekillendirdiğini savundu. BRICS ülkelerinin dünyayı daha kapsayıcı hale getirmek için başta BM, Dünya Bankası ve IMF olmak üzere çok taraflı kurumlarda reformların sürdürülmesinden yana olduğunu belirten Nivedita Das Kundu, BRICS'in güçlü yönlerinden birinin şu olduğunu söyledi: “Siyasi bir gündem dayatmadan ve yerel ekonomileri manipüle etmeden daha az zengin ülkelere yardım etmektir.” 

BRICS AFRİKA’DA BÜYÜK ROL OYNAYABİLİR

Konuşmacılardan Güney Afrika Küresel Diyalog Enstitüsü İcra Direktörü Pilani Mthembu, küresel salgın sonrası Johannesburg'da yapılacak olan BRICS zirvesini son birkaç yılın en önemlisi olarak nitelendirdi. Zirvenin Afrika ülkelerine ve özellikle de ev sahibi Güney Afrika'ya odaklanacağını ifade eden Pilani Mthembu, BRICS ülkelerinin Afrika kıtasında sadece ticarette değil, yatırım kaynağı olarak da büyük rol oynayabileceğini öne sürdü. Mthembu, BRICS ülkeleri arasındaki farklılıkların sadece grubu güçlendirdiğini savunarak, "Giderek karmaşıklaşan bir dünya düzeninde yaşadığımız için bu farklılıklar nedeniyle işbirliği devam edecek" dedi.