Van Adalet Nöbeti’ne 92’nci gün: Daha güçlü destek verilmeli

Van’da 92’nci gününde devam eden Adalet Nöbeti’nde hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması talebi yinelendi.

Tutsak aileleri Van Barosu’nda 92 gündür Adalet Nöbeti tutuyor. Aileler, hasta ve infazı yakılan tutsakların derhal serbest bırakılmasını talep ediyor.

Yeni eylem gününe, Van F Tipi Cezaevi’nde tutsak edilen Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur, Kayseri Bünyan T Tipi Cezaevi’nde 26 yıldır tutsak olan Ebedin Abi’nin eşi Zübeyde Abi ile Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutsak olan Sedat ve Necmettin Abi’nin annesi Naciye Abi yer aldı.

Eylemcileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube yöneticileri ziyaret etti.

İHD Van Şube Başkanı Mehmet Karataş, annelerin başlattığı eylemin önemli olduğunu vurgularken, annelerin eylemiyle cezaevindeki hak ihlallerini sonlandırılacağını umut ettiklerini ifade etti.

Karataş, “Umut ediyoruz ki hak ihlalleri kısa bir sürede sonlandırılır ve kısa bir zamanda yetkililer de seslerinizi duyup bu sorunları ortadan kaldırır” dedi.

Tutsak Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur ziyaretçilere teşekkür ettikten sonra oğluna verilen cezalardan kaynaklı 3 aydır görüşe gidemediğini söyledi.

Ane Timur, oğluyla yaptığı haftalık telefon görüşmesinde oğlunun kendisine “7 yıldır cezaevindeyim, sıkıntılarımız çoktur. Adalet çağrınızı daha yüksek sesle dile getirin” dediğini anlattı.

Timur, “Adalet olmuş olsaydı anneler burada olmazdı. 3 aydır sadece adalet için burada oturuyoruz. Cezaevlerinden tabut çıkmasını istemiyoruz. Tutuklulara işkence yapılmasın. İhtiyaçları karşılansın ve tedavileri yapılsın. Biz anneler olduğumuz sürece adalet talebimizi haykıracağız. Adalet Bakanı’na sesleniyoruz, taleplerimiz karşılansın” diye konuştu.

Timur, tüm tutsak annelerine çağrıda bulundu: “Anneler, daha güçlü destek vermelidir. Eylemimiz ne kadar güçlü olursa devlet de sesimizi o kadar hızlı duyar. Bizleri tutuklasalar da bu eylemimizi sürdüreceğiz. Devlet, annelerin başlattığı eylemin intikamını cezaevindekilerden çıkarmaya çalışıyor. Adalet talebimize, cezaevindekilere baskı yapılarak yanıt veriliyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bir anne kalana kadar eylemimizi sürdüreceğiz”