Van Gölü’nde rant mücadelesi

Kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’nin Van Gölü Arıtma Tesisleri’nde yaşanan yolsuzluklara itiraz eden bir daire başkanı emekliye sevk edildi, iki daire başkanı ise istifa etti.

VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, tehdit ve şantajla tüm yolsuzlukların üzerini kapatırken, Van Gölü her gün biraz daha kirlenmeye devam ediyor.

Yıllardır Van Gölü’ne dökülen atık suların arıtılmasını sağlaması amacıyla yaklaşık 180 milyon TL'ye mal olan Su Arıtma Tesisi, 2021’de Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Henüz teslim alınmamasına rağmen açılışı yapılan Su Arıtma Tesisi daha sonra yüklenici firma ve kayyum tarafından yönetilen Büyükşehir Belediyesi arasında çıkan sorunlar nedeniyle tamamlanamadı. Su Arıtma Tesisi’nden sorumlu olan VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) de görev yapan Doçent Ali Özvan, eski YYÜ Mucit Tapan ve aralarında Van Büyükşehir daire başkanları ve müdürlerin de bulunduğu bir grup, Su Arıtma Tesisi’ne çöktü.

TEHDİT, ŞANTAJ VE PARA

VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, bu teşkilatın sevk ve idaresini yürütüyor. Yıllardır yaptıkları yolsuzluklara rağmen neden herhangi bir işlem yapılmadığı sorusu ise yanıt bekliyor.  Kayyum yönetimindeki belediyeyi ele geçiren bu çete, tehdit, şantaj, para ve siyasi nüfuzlarını kullanarak herkes üzerinde bir baskı mekanizması oluşturdu. Çetenin kolları Karayolları’na kadar uzanıyor. Karayolları’nda çalışan birçok personel de bu teşkilatla bağlantılı hareket ediyor. Karayolları’ndaki bazı memurlar, Büyükşehir Belediyesi’nde en üst makamlara getirildi.

SORUŞTURMAYA AKP MÜDAHALESİ

Geçen yıl karla mücadelede yolsuzluk olunca eski Genel Sekreter Muhammet Ali Türkkan belediye içinde yolsuzluk operasyonuna başladı. VASKİ ile çalışan bütün mühendisler incelemeye alındı. Hemen ertesinde Genel Sekreter’e AKP Van İl Başkanlığından gelen telefon üzerine operasyon durduruldu. Muhammet Ali Türkan görevden alınarak yerine incelemeye tabi olan bir mühendis atandı. Bu işleri yapan ekip zor durumda kaldığında ise imdadına AKP Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu yetişti ve çeteyi her seferinde kurtarmayı başardı.

ÇETENİN BAŞINA DOKTORA

Tesisin bitmeden teslim alınması, çalışmadan tekrar ihale edilmesi de yaşanan yolsuzlukların boyutlarını gözler önüne seriyor. Yolsuzluklara itiraz eden bir daire başkanı emekliye ayrılırken, iki daire başkanı istifa etti. Geçen ay Bilgi İşlem Daire Başkanı Kadir Çağan da istifa etti. Tüm bu yolsuzlukların başında bulunan VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan’a ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından doktora verildi. Üniversiteden doktora almanın karşılığı olarak Doçent Ali Özvan’ın kardeşi ve AKP’li Abdullah Çalım’ın kızını VASKİ’de işe aldı. AKP’liler rant kavgasını sürdürürken, kentin tüm atıkları Van Gölü’ne akmaya devam ediyor.