VEDAŞ: Kürt işçileri işten çıkardı, yerlerine Trabzonluları yerleştirdi

Wan’da AKP’ye yakınlığı ile bilinen elektrik dağıtım şirketi, Van Gölü Elektrik Dağıtım (VEDAŞ), bünyesinde çalıştırdığı 50 Kürt işçinin işine son vererek, bu işçilerin yerine Trabzon’dan getirdiği 50 kişiyi yerleştirdiği ortaya çıktı.

Wan’da başta DEM Parti Wan Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerini gasp eden kayyumlar ve AKP’ye yakın şirketler, halkı soymaya devam ediyor. Kayyum belediyelerinin milyonlarca TL elektrik borcu olmasına rağmen herhangi bir işlem yapmayan, borcunu tahsil etmeyen VEDAŞ, halkı yüksek faturalarla soyuyor.

VEDAŞ Wan merkez, ilçe, mahalle ve köylerde evlerin içinde bulunan elektrik sayaçlarını dışarıda direklerin üstüne taşıdı. Merkezi sistemle sayaçları okuyan VEDAŞ, halka çok yüksek faturalar çıkartıyor. Elektrik sayaçlarının dışarıda direklerin üstünde olması nedeniyle yurttaş, ne kadar elektrik harcadığını öğrenemiyor. Elektrik sayaçlarında ne kadar elektrik harcadığını öğrenemeyen yurttaşa ay binlerce TL elektrik faturası geliyor.

Wan halkını hileli yollarla soymaya devam eden VEDAŞ, bünyesinde çalışan 50 işçinin işine son verdi. Uzun süredir bu şirkette çalışan işçilere herhangi bir gerekçe de sunulmadı. İşlerine son verilen 50 işçinin yerine Trabzon’dan getirilen ve AKP yandaşı olan 50 kişi işe yerleştirildi.

‘DAHA RAHAT HIRSIZLIK YAPMAK İÇİN İŞİMİZE SON VERDİLER’

VEDAŞ bünyesinde yaklaşık 13 yıldır çalışan ve geçen ay işlerine son verilen bir işçi, yaşananları şöyle anlattı: “Uzun yıllardır bu şirkette çalışıyorum. İnsanların sayaçlarını daha önce yüksek direklere çıkardılar. Sayaçlar evlerde olduğu zaman ne kadar elektrik harcadıkları biliyorlardı. Ona göre hesap yapıyorlardı. Fazla fatura geldiği zaman sayaçlardaki rakamları alıp, şikâyette bulunabiliyor ve hakkını savunabiliyordu. Şirket, bunun önüne geçmek ve rahatça usulsüzlük yani rahatça hırsızlık yapmak için sayaçları, direkleri çıkardı. İnsanlar ne kadar elektrik harcadığını artık öğrenemiyor. Hiç elektik kullanmayanlara bile yüksek faturalar geliyor. Buna itiraz eden birçok arkadaşımızın işine daha önce son vermişlerdi. Biz de zaman zaman bu yolsuzluklardan rahatsız olduğumuzu VEDAŞ yönetimine söylüyorduk. Geçen ay, bize hiçbir gerekçe bildirmeden işlerimize son verdiler. Yerimize Trabzon’dan getirilen kişiler yerleştirildi. Bu kişilerle daha rahat ve daha fazla hırsızlık yapacaklar. Zaten bu gün VEDAŞ bünyesinde şehir dışında getirilen birçok kişi getirilmişti.”

Daha önce, AKP ve kayyum tarafından Trabzon, Yozgat ve Çorum gibi birçok kentte insanlar getirilerek, Wan’daki kurumlara yerleştirilmişti. Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) ve belediyenin diğer birimlerinde çalışan yüzlerce kişi işten çıkartılmış, bu işçilerin yerine Türk kentlerinden getirilen insanlar yerleştirilmişti.