Xizan ve Gever’de operasyon gölgesinde çobanlara işkence

Gever’in Tiloran’a Jêr ve Tiloran’a Jor köylerine bağlı Sipêrêz Dağındaki operasyon sırasında çobanlar işkenceye maruz kalırken, Bedlîs’in Xîzan (Hizan) ilçesine bağlı bazı köylerde de 12 gündür operasyon sürüyor.

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Tiloran’a Jêr, Tiloran’a Jor, Pagê, Mitirban, Meşkan, Mûşan, Kendalok ve Wargenima köylerinin bulunduğu alanlarda 24 Temmuz Pazartesi günü operasyon başlatıldı.

Operasyon kapsamında Tajdîn, Sipêrêz, Omerê Dağı, Pagê ve Topizava yaylalarına yüzlerce asker, zırhlı araç ve helikopter sevk edildi.

Pazartesi akşam saatlerinde özellikle Sipêrêz Dağının bulunduğu alanda yoğun silah sesleri duyuldu. Bölgeye çok sayıda korucunun da sevk edildiği öğrenildi.

Tiloran köyü kırsalındaki yaylada koyunlarını sağmak isteyen Berivanlar askerler tarafından engellendi. Askerler “yaylanın yasaklandığı ve ikinci bir emre kadar bölgeye gelmemeleri” yönünde uyarılarda bulundu.

Bir çobanın “sabıkası” olduğu iddiasıyla zorla operasyon bölgesine götürülerek operasyona dahil edildiği bildirildi. Şiyar Demir isimli bir çobanın da kırsal alanda mahsur kaldığı, askerlerin çobana herhangi kimsenin ulaşmasına ve yanına gitmesine izin vermediği öğrenildi.

Çobanlara ulaşmak isteyen köylülerin yaylaya gitmeleri engellendi. Alınan bilgilere göre çobanlar askerler tarafından işkenceye maruz kaldı. Ayrıca köylülere ait yüzlerce koyunun çevreye dağıldığı ve köylülerin koyunlarını bulmalarına izin verilmediği belirtildi.

Öte yandan Bedlîs’in Xîzan (Hizan) ilçesine bağlı Xûlepûr ve Kekulan köyleri 14 Temmuz'da 15 günlüğüne "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edildi. Yasaklı bölgede başlatılan askeri operasyon 12 gündür devam devam ediyor. Bölgenin helikopterlerle aralıksız bir şekilde bombalandığı, bazı alanlarda yangın çıktığı bildirildi.  Türk askerleri köylülerin tarlalarına da zarar verdi. Bölgenin her yerine fotokapanlar ve MOBESE kameraları yerleştirildiği yönünde bilgiler var.

Salı günü itibariyle çok sayıda helikopter, köy kırsallarını yoğun bir şekilde bombaladı. Köylüler, evlerinin yakınlarının tarandığını ve operasyonun Best köyünde yoğunlaştığını bildirdi.