Yeşil Sol Parti, İmralı tecridi için Meclis Araştırması istedi

Yeşil Sol Parti Colemêrg Milletvekili Öznur Bartin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin araştırılması ve son bulması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Yeşil Sol Parti Colemêrg Milletvekili Öznur Bartin, Kürt Halk Önderi ve İmralı’daki diğer tutsaklar üzerindeki mutlak tecride ilişkin Meclis Araştırması Komisyonu kurulması amacıyla önerge verdi.

Önergenin gerekçesinde Abdullah Öcalan’dan “25 Mart 2021’de yapılan ve aniden kesilen telefon görüşmesinden sonra hiçbir biçimde haber alınamadığı” hatırlatıldı.

Görüşme başvurularının engellenmesine, disiplin cezalarına ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin raporlarına yer verilen önergede, “İmralı Ada Cezaevi’nde 24 yıldır sürdürülen ve son 4 yıldır mutlak bir şekilde devrede tutulan tecrit sistemi; ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu gibi keyfi ve ayrımcı bir tutumdur” denildi.

Devlet politikası halini almış tecrit sisteminin sıradan bir cezaevi uygulaması olmadığına dikkat çekilen önergede, “Kürt sorununda demokratik çözüm başta olmak üzere Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan tarihsel ve toplumsal diğer tüm sorunların, krizlerin, acıların son bulması ile bu topraklarda kalıcı bir barışın tesisi için İmralı Ada Cezaevi’nde Sayın Öcalan ve diğer 3 hükümlüye karşı uygulanan avukat ve aile görüş yasağı ile mutlak iletişimsizlik hali olan tecridin son bulması hayati bir önem taşımaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Önerge şu taleple son buldu: “Bu bağlamda; CPT raporları ve BM İnsan Hakları Komitesi’nin kararlarının bir gereği olarak da İmralı ada cezaevinde tutulan Sayın Öcalan ve diğer hükümlülere karşı uygulanan hukuksuzluklar ile mutlak bir şekilde sürdürülen tecridin araştırılması, son bulması ve hukukun sağlanması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ediyoruz.”