Yürüyüşçüler Xana Axpar'da: Gelin, direnişi sahiplenelim

Xana Axpar ilçesine ulaşan Özgürlük Yürüyüşçüleri, "Gelin, hep birlikte bu direnişi sahiplenelim" mesajını verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için 1 Şubat'ta başlatılan Büyük Özgürlük Yürüyüşü, 12'nci gününde iki koldan devam ediyor. Yürüyüşün Wan kolu, Mêrdîn Şemrex (Mazıdağı) ilçesinin ardından Amed'in Xana Axpar (Çınar) ilçesine geçti.

ABDULLAH ÖCALAN'IN SÖZLERİ OKUNDU

Yürüyüşçülerin buradaki ilk durağı, tarihi Zerzevan Kalesi oldu. Yürüyüşçüler, kaleyi gezdikleri sırada, ziyaretçilerin ilgisiyle karşılaştı. DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş, Zerzevan kalesi eteklerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarından bir kesit okudu.

Okunan bölüm şöyle: "Kürdistan halkının demokratik çözüm projesi heyecan veriyor. Kürtler nasıl ilk Sümer sınıflı ve devletli toplum uygarlığının gelişmesinde ana (neolitik) kaynak rolünü oynayıp tarihe dev bir katkıda bulundularsa, günümüzde de aynı alanda, gelişmiş Yeni bir Helen sentezinde Ortadoğu'nun kimliğini dokuyorlar. Kürt 'Teji'si dönecek ve Ortadoğu'yu demokratik uygarlık çağına ulaştıracaktır. Bize düşen, 'Yeni Gılgamış ve İskenderlere' kul olmadan, bu sefer uygarlığa halkların efendisiz katılımlarının umut kaynağı olabilmektir. Evrensel özellikleri bağrında taşıyan, 'halkların demokratik ve ekolojik uygarlığının' şafak vaktinde, aydınlığın ilk ışıklarını bu kez de ilk olarak çakabilmektir. Bugünkü insanlığı yaratan kültürün öyküsü bu topraklarda saklıdır. Tarih günümüzde gizlidir, bizler tarihin başlangıcında.”

 XANA AXPAR

Yürüyüşçüler, daha sonra ilçe merkezine geçti. Halk, yürüyüşçüleri davul ve zurnalarla karşıladı. Ardından DEM Parti binasında kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Birçok kişi evlerinin balkonlarından yürüyüşçüleri selamladı.

DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, hedeflerinin Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve barışın gelmesi olduğunu vurgularken, "Bugün cezaevlerinde tecridin kırılması için yüzlerce tutsak açlık grevinde. Anneler Adalet Nöbetinde. Bu Özgürlük Yürüyüşünü hep birlikte büyütüyoruz” dedi.

Halide Türkoğlu, “Bizler umudu Özgürlük Yürüyüşüyle büyütüyoruz. Serhad’dan getirdiğimiz sıcak selamı, Amed’e ulaştıracağız. Gelin, hep birlikte bu direnişi sahiplenelim. Gelin, hep birlikte ‘tecrit, kalksın, barış gelsin bu ülkeye’ diyelim” ifadelerini kullandı.