Seda Zengin: Tutsakların talebi yasal ve meşrudur

MED TUHAD-FED Yöneticisi Av. Seda Zengin, cezaevlerinde yükselen yasal, meşru, insanı ve vicdani taleplerin karşılanması gerektiğini söyledi.

MED TUHAD-FED’den Seda Zengin, cezaevi idarelerinin açlık grevindeki tutsaklara ilişkin gerekli olan prosedürleri uygulamadığını ve grevi kırmaya yönelik yollar izlediğini belirtti.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" kampanyası kapsamında 27 Kasım’da başlattığı dönüşümlü açlık grevleri devam ediyor. ANF’ye konuşan Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) yöneticilerinden avukat Seda Zengin, “Açlık grevindeki tutsakların tek talebi, Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıdır. Son bir kaç senedir tecridin hem hapishanelere hem de topluma yayılmış durumu, artık insanları hiçbir yerde nefes alamaz duruma getirdi” dedi.


TOPLUM RAHAT BİR NEFES ALIR

OHAL ve küresel salgın sonrasındaki kısıtlamalarla birlikte tecrit politikasının katılaşarak genişlediğini belirten Seda Zengin, “İnfaz yakmaları, infaz sürelerinin uzatılması, hasta tutsakların tahliye edilmemesi ve tedavi haklarının elinden alınması gibi birçok ihlal var. Tecritle birlikte katlanarak devem ediyor. Tutsaklar, tecridin sonlandırılmasıyla birlikte hem kendi üzerlerindeki baskıların kalkacağını hem de toplumun nefes alabileceğini düşünüyor” şeklinde konuştu.

GREVİ KIRMAYA YÖNELİK POLİTİKLAR

Cezaevi idarelerinin açlık grevindeki tutsaklara ilişkin gerekli yasal prosedürleri uygulamadığını ve grevi kırmaya yönelik yollar izlediğini vurgulayan Seda Zengin, şunları söyledi: “Sağlık haklarının engellenmesinden tutun, görüşlerin kısıtlanması, bulundukları odaların değiştirilmesine kadar artan hak ihlalleri söz konudur. Greve başlayan tutsaklar, odaları değiştirilerek tekli odalara alındı. Rutin doktor kontrolleri yapılmıyor. Hastane sevkinde sorunlar yaşıyor, hapishane idareleriyle iletişim kuramıyorlar. Verilmesi gereken vitaminleri temin edemiyorlar. Açlık grevindeki tutsaklar bir başına bırakılmaya çalışılıyor. Tutsaklar, bu yaklaşımların tamamıyla grevi kırmaya, mücadeleyi yavaşlatmaya yönelik olduğunu aktardı.”

YASALARI UYGULARSA TECRİT KALMAZ

AKP iktidarının mevcut olan kanunları uygulaması durumunda yaşanan sorunun ortadan kalkacağını belirten Av. Seda Zengin, “Yasalar uygulandığında tecrit de ortadan kalkmış olacaktır. Tutsakların rahatlayacağını ve bu durumun aslında topluma da yansıyacağının farkındayız. Toplumun nefes alması açısından iktidar, tek yapması ve atması gereken adımları atarsa birçok sorun kalmamış olur” dedi.

GEREKLİ BÜTÜN ADIMLAR ATILMALI

Tutsakların 27 Kasım’da başlattığı açlık grevlerinin haklı, meşru ve tamamıyla vicdani talepler doğrultusunda olduğunu vurgulayan Seda Zengin, şöyle devam etti: “Herhangi bir şekilde topluma zarar verici ya da bulundukları hapishanelere zarar verici bir pozisyonda olmadığı gibi tamamıyla pasif direnme eylemi diyebileceğimiz bir eylem. Bu anlamda taleplerinin karşılanması açısından özelikle iktidara ve diğer yetkili mercilere birçok sorumluluk düşmekte. İktidar, şu anda açlık grevlerini görmezden geliyor. Baskıyı artırarak sonlandırmaya çalışıyor ama yanlış. Aslında uygulamaları gereken tek bir politika var; üzerine düşen sorumluluğu yerine getirip anlamda gerekli adımları atmaktır.”

AİLELERİN DE TALEBİ AYNI

Tutsak yakınlarının 7 ildeki Adaleti Nöbeti’nin devam ettiğine işaret eden MED TUHAD-FED’den Seda Zengin, şunları ekledi:  "Aileler hem hapishanelerdeki yakınlarına destek olmak hem de bahse konu talepleri dışarıda da dile getirmek adına Adalet Nöbeti'nde. Grev devam ettiği sürece aileler de nöbet tutacak. Ailelerin talepleri de cezaevlerindeki talepler gibi haklı ve meşrudur.”