Danimarka'daki iki kadından Rojava'ya tıbbi destek

Danimarka´da yaşayan biri doktor diğeri hemşire iki Kürt kadınının, Rojava Kürdistan'daki hastahanelere tıbbi ekipman yardımı yapabilmek amacıyla oluşturdukları inisiyatif amacına ulaşmak üzere.

Danimarka´da yaşayan ve biri kalp doktoru diğeri ise hemşire olarak çalışan iki Kürt kadını, sonbahar aylarında başlattıkları ve 'Kurdiske læger og sygeplejersker initiativet' (Kürt doktor ve hemşireler inisiyatifi) adını verdikleri inisiyatif ile Rojava Kürdistan'daki hastanelere modern tıbbi cihazlar alabilmeyi hedefledi. Kendilerinin de sağlık sektörünün içinde olmalarından dolayı, tıbbi ekipman eksikliğinin ne gibi sonuçlara yol açabileceğini iyi bilen, Kalp Doktoru Zeynep Binici Çetinkaya ve Uzman Hemşire Gül Özcan, bu konuda bir ön araştırma yapmış ve Rojava´daki hastaneler için ne yapabilecekleri ve nasıl yapabilecekleri konusunda kafa yormuşlar. 

'GÖRDÜKLERİME DAYANAMADIM...'

ANF'ye konuşan iki kadın, çalışmaları hakkında bilgi verdi...

Kalp Doktoru Zeynep Binici Çetinkaya, inisiyatif fikrinin ortaya çıkma sürecine ilişkin, "Kobanê'nin acı çektiği günlerde bir gün evimde otururken gördüğüm, tanık olduğum, halkıma yapılan katliamların acısına dayanamadım. Bir yerde dur demek, bir şeyler yapma gereği duydum" dedi. Çetinkaya, şöyle devam etti: 

"Kürt halkının bu en kritik zamanında yaralı halkımız için ne yapabileceğimiz düşüncesiyle yola çıkarak, tıbbi cihaz toplamaya başladım. O sıralarda Danimarka'daki bir halk toplantısına katılan siyasetçimiz Adem Uzun ile konu hakkında görüşme imkanım oldu. Kendisinin getirdiği önerilerin inisiyatifin oluşmasında büyük yararı oldu. Gül'le tanışmamız da bu esnada oldu. Duyarlı bir yurtsever ve sağlık sektörü çalışanı olarak onun da inisiyatif fikrine destek vermesiyle işe başladık. Danimarka'daki Rojava Komitesi Sözcüsü ve burada 2016 yılının 1 Kasım Dünya Kobanê Günü organizasyonuun genel koordinasyonunu yapan aktivist Necati Harmankaya'nın büyük yardımları oldu. Kendisi bize hem inisiyatifin çalışmalarında danışmanlık yaptı, hem de düşündüğümüz 'açık artırma' fikrinin hayata geçebilmesi için 'Rojava günleri' kapsamındaki programa dahil olmamızı sağladı. 

Açık artırmada elimizdeki eserleri satışa çıkardık. Ayrıca birçok Kürt işveren ve esnaf arkadaşımız bize sponsor olarak desteklerini sundular."

'HERKES DESTEK VERMEDE ROL ÜSTLENDİ'

Uzman Hemşire Gül Özcan, bu proje öncesinde de Danimarka'daki Kürt Kadın Derneği'nin aktif üyesi olduğuna dikkati çekerek, "Bildiğim, tanıdığım doktor ve hemşirelere başvurdum ve toplantılarımıza davet ettim; böylece ilk adımı atmış olduk. Toplantıda büyük bir katılım oldu ve ilgi çoğaldı. Oluşturulmuş bu grupta görev paylaşımı sonucunda Zeynep ve benim bu projeye öncülük etmemiz kararlaştırıldı."

Sanatçılardan da bağışta bulunmalarını istediklerini ve olumlu yanıt aldıklarını söyleyen Özcan, "Kesinlikle herkes çok duyarlıydı. Sosyal medyada açtığımız sayfada bu projenin amacını okuyan pek çok kişi bizimle kontak kurdu ve bağışlarda bulundu. Hiçbir şekilde zorluk çekmedik ve de hayır diyene rastlamadık. Herkes o güzel kalplerinin sesiyle bize yaklaştı ve yardım etti" dedi.

Çetinkaya, katkı sunanlara teşekkür ederek, "Bizim için önemli olan, Danimarka'daki hastanelerden bağışlanmış tıbbi cihazları ve satın alacağımız ultrason cihazlarını kendi ellerimizle halkımıza teslim etmemizdir. Çabalarımız devam etmektedir. Bir küçücük kıvılcım bile olsa, kederli halkımıza faydalı olur diye bu yolla çıktık ve bu bizim için iyi bir başlangıç oldu, ileride çalışmalarımızı genişletmek ve Danimarka Kürt doktor ve hemşireler için dernek kurmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

'TESLİM EDECEĞİMİZ GÜNÜ BEKLİYORUZ'

Özcan da son olarak şu bilgileri verdi:

"Aldığımız bilgilere göre ultrason cihazı lazımmış. Bundan iki tane almaya karar verdik. Bu arada elimizde yaklaşık 10 tane cihaz var, tansiyon ve nabzı ve de kanda bulunan oksijen oranını ölçen cihazlar. Bunlar Danimarka hastanelerinden bağışlanmış cihazlardır. Şu an değişik yerlere başvurduk, mail gönderdik ve ikinci el veya demo model, az kullanılmış ultrason cihazları temin etmeye çalışıyoruz. Cihazları teslim etmek için yola çıkacağımız günün heyecanını yaşıyoruz."