Figen Yüksedağ davası: Adil yargılama hakkı ihlal ediliyor

Figen Yüksekdağ’ın 8 ayrı fezlekeden 83 yıla kadar hapsinin istendiği tutuklu bulunduğu davanın ikinci duruşması, Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsünde bulunan duruşma salonunda başladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın 8 ayrı fezlekeden 83 yıla kadar hapsinin istendiği tutuklu bulunduğu davanın ikinci duruşması, Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsünde bulunan duruşma salonunda başladı. İlk duruşması 4 Temmuz’da Ankara Adliyesinde görülen davanın ikinci duruşması, salon darlığı iddia edilerek Sincan’a alınmasına rağmen duruşma için 20 kişilik bir salon belirlendi.

YÜKSEKDAĞ: HUKUKSUZLUĞU KABUL ETMEYECEĞİM

Figen Yüksekdağ ise avukatlar aracılığı ile “Bu hukuksuzluğu kabul etmeyeceğim. Eğer halkımız, yöneticilerimiz, üyelerimiz ve avukatlarımız özgürce oraya gelip söyleyeceklerimi dinleyemeyecekse dava duruşmasına katılmayacağım" mesajı göndererek mahkemenin tutumunu protesto etti. Yüksekdağ, SEGBİS'le katılmayı da kabul etmedi.

‘USULSUZ YARGI SÜRECİ’

Sincan Kapalı Cezaevi önünde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ise, “Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ için buradayız, milletvekili arkadaşlarımızın hukuksuz bir şekilde dokunulmazlıklarının kaldırılması ve usulsüz yargı süreci devam ediyor. Figen Yüksekdağ 240 gün sonra ilk kez mahkemeye çıkmıştı ve kalabalık bir mahkemede kendisini yargılayanları yargılayan bir savunma yapmıştı. O mahkemede duruşma salonuna alınan yabancı heyetler mahkeme başkanına gelen telefonların ardından dışarı çıkarılmıştı” hatırlatmasında bulundu.

‘FAŞİZMİN YÜZÜNE GERÇEKLERİ SÖYLEYECEĞİZ’

Bugün yapılan duruşmada da biat etmeyeceklerinin görüleceğini belirten Serpil Kemalbay, “Bugünkü duruşmada da faşizmin yüzüne gerçekleri söyleyeceğiz, kadınların, halkların direnişinin kazanacağını kadınların direnişinin kazanacağını söyleyeceğiz. Hiçbir şey bizi biat ettiremez geri adım attıramaz. Duruşmaya dayanışma için gelen tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Sizleri bu duruşma salonuna almayan tecrit uygulayan anayasayı ihlal eden bu uygulamaları kınıyoruz” diye konuştu.

BASINA ENGEL, AA’YA ONAY!

Açıklamadan sonra duruşma salonuna geçildi. Salona tüm ısrarlara rağmen Avrupa’dan gelen heyetten yalnızca bir temsilci alınırken, Fransa, İtalya ve İngiltere barolarından gelen avukatlar salona alınmadı. Duruşmaya Anadolu Ajansı (AA) dışında basın kuruluşunun alınmayacağının açıklanması üzerine avukatların görüşmesi sonucu, her basın kuruluşundan bir kişinin duruşmayı takip etmesine karar verildi.

20 kişilik izleyici bölümüne polisler yerleştirildiği duruşmayı ise, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP Sözcüsü Osman Baydemir ile vekillerden Ayşe Acar, Mizgin Irgat, Müslüm Doğan Besime Konca ve Eş Genel Başkan Yardımcılarından Beycan Taşkıran, Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç, Yurdusev Özsökmenler takip ediyor.

Duruşmada savunma yapan avukatlar ise iddianamedeki suçlamalara dair konuşma yapmayacaklarını bildirdi. Yüksekdağ’ın avukatları, masumiyet karinesi ilkesini hatırlatarak cezaevinde duruşma yapılmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Avukatlar adına talepleri sunan avukat Gülseren Yoleri, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini vurguladı.

SİNCAN ÖNÜNDE BEKLEYİŞ

Sincan’daki adliye önünde ise HDP heyeti, kadın örgütleri, Barış Anneleri, Suruç Aileleri İnisiyatifi, SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve ESP MYK üyeleri hazır bekliyor.