Kadın gazeteciler Gizîngî Berbeyan’ın kapatılmasını kınadı
Mexmur’daki kadın gazeteciler, Gizîngi Berbeyan’ın kapatılmasını kınayarak, "Karar geri alınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" mesajını verdi.
Mexmur’daki kadın gazeteciler, Gizîngi Berbeyan’ın kapatılmasını kınayarak, "Karar geri alınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" mesajını verdi.
Mexmur’da kadın gazetecilerin öncülüğünde, Gizîngî Berbeyan’ın kapatılması protesto edildi.
Şehîd Rustem Cûdî Mülteci Kampı’nda bağımsız sivil toplum örgütleri, Süleymaniye kentindeki bağımsız kadın kurumlarının kapatılmasını kınadı.
Açıklama, Mexmur Şehit Aileleri Kurumu’nda Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşunun ardından yapıldı.
Gazeteci Mizgîn Kara’nın okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kürt kadınlarının dünya genelindeki mücadelesi ve direnişi, özgür yaşamın ve özgür kadının bir örneği olmuştur. Ancak Güney Kürdistan’da gerçeklerin bastırılması, engellenmesi ve yasaklanması devam etmektedir. 2024 yılının sonunda, Kürt halkı, özellikle de Kürt kadınları özgürlük umutlarıyla kadınlara yönelik şiddeti sona erdirmeyi beklerken, Süleymaniye’deki kadın örgütleri ve kurumları yasa dışı yöntemlerle kapatıldı.
2024’ün son günü olan 31 Aralık’ta Irak Merkezi Hükümeti, Kürdistan Bölge Hükümeti ve Süleymaniye Asayişi herhangi bir resmi açıklama yapmadan, Gizîngî Berbeyan şirketinin kapatılmasına karar verdi. Gizîngî Berbeyan, JIN TV için programlar üretiyordu. Güney Kürdistanlı kadınların sesini ve rengini kamuoyuna taşıyan bir platformdu. Aynı gün, Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK), Merzîye Kadın Sanat Derneği ve Niwêger Derneği kapatıldı. Bu kapatmalar, yasa dışı bir şekilde ve zor kullanılarak gerçekleştirildi. Bu adımlar, kadınların haklarına, varlığına ve örgütlenme çabalarına yönelik bir saldırıdır.”
Açıklamada, Irak ve Güney Kürdistan hükümetlerinin şimdiye kadar kadın hakları konusunda hiçbir adım atmadığı, aksine yasalarıyla kadınlara yönelik şiddet ve baskıyı daha da artırdıkları belirtildi. Kadınlara uygulanan şiddet, cinayet ve hak ihlalleri karşısında sessiz kalındığı vurgulandı. Ancak kadın mücadelesinin tüm baskılara rağmen yükseldiği ve gerçekleri açığa çıkarmanın en güçlü aracı olan gazeteciliğin bu mücadelenin önemli bir parçası olduğu ifade edildi.
'KADINLARIN SESİ HEDEF ALINIYOR'
Açıklamada şunlar da kaydedildi:
“Biz Şehîd Rustem Cûdî Mülteci Kampı’ndaki kadın gazeteciler ve kadın örgütleri olarak, Gizîngî Berbeyan Şirketi’nin kapatılmasını şiddetle kınıyoruz. Gizîngî Berbeyan, 7 yılı aşkın bir süredir kadın emeğiyle ve özgür kadın aklıyla Güney Kürdistan’da JIN TV için programlar üretiyor. Kadınların görünmeyen bakışlarını ve duyulmayan seslerini kamuoyuna ulaştırıyor. Gizli kalan tüm gerçeklerin peşinde, hakikati ortaya çıkarmak için çalışıyor.
Gizîngî Berbeyan ve Süleymaniye’deki kadın örgütlerinin kapatılmasının üzerinden 5 gün geçti. Bu kapatmalara tepkiler artarken, yetkililer sessiz kalmaya devam ediyor. Bu sessizliği kınıyor ve yetkililere yanlış kararlarından dönmeleri çağrısında bulunuyoruz. Saldırılarınızla kadınların özgürlük vizyonunu yok edemez ve gerçekleri susturamazsınız. Hakikati savunmaya devam edeceğiz ve karanlık yüzler her zaman kadın gazeteciler tarafından açığa çıkarılacaktır.
Mexmur’daki kadın gazeteciler olarak, şehit arkadaşlarımız Gurbetelli, Deniz, Nûjiyan, Gulistan, Hêro ve Cihan’ın izinden giderek hakikatin savunucusu olacağız. Bu karar geri alınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.
Son olarak, kadın medya ve örgütlerine yönelik bu saldırıları bir kez daha kınıyor ve diyoruz ki: Sessiz kalmayacağız ve susturulamayacağız. Hakikatin izinde yürümeye devam edeceğiz."
Eylem “Jin Jiyan Azadî” ve “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganlarıyla tamamlandı.