Polonya'da binler kürtaj yasası için sokaklara döküldü

Polonya'da onlarca kent ve kasabada binlerce kişi, ülkenin kısıtlayıcı kürtaj yasasını protesto etmek için çarşamba günü sokaklara çıktı. Gösterileri tetikleyen 33 yaşındaki bir kadının yaşamını yitirmesi oldu.

Polonya’da hamile bir kadının hastanede tedavi gördüğü sırada yaşamını yitirmesinin ardından ülke genelinde binlerce kişi, ülkenin katı kürtaj yasasına karşı sokaklara döküldü. Varşova'da çok sayıda gösterici şehir merkezinde toplandı. Ellerinde ölenlerin fotoğrafları ve "Ölmek değil doğurmak istiyoruz" ve "Misyoner değil doktor istiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı.

Kraków, Poznan, Lodz ve diğer birkaç şehirde de "Artık yeter. Bizi öldürmeyi bırakın" sloganıyla protestolar düzenlendi.

Protestoların nedeni, 33 yaşındaki hamile Doroa Laljk’in ülkenin güneyindeki Nowy Targ'daki hastanede hayatını kaybetmesiydi. Kadın 24 Mayıs günü sepsisten yaşamını yitirdi. Üç gün önce, amniyon sıvısı sızdıktan sonra 20 haftalık hamileyken kliniğe başvuran hamile kadının sağlığı bozulmaya devam etse de doktorlar hareketsiz kaldı.

Mevcut yasa, hamile kadının yaşamı için tehlike olması durumunda kürtaj yapılmasına izin veriyor. Ancak katı kurallardan dolayı doktorlar kürtaj yapmaktan korkuyor. Bebeğin hayatta kalma şansının düşük olması nedeniyle, düşük yapıp Dorota Laljk’in kurtarılması olasıydı.

Cumhuriyet savcılığı şimdilik olayı soruştursa da kadın örgütleri, tedavi eden doktorlara yönelik ciddi iddialarda bulunuyor. Kadın örgütlerine göre, Polonya'daki katı kürtaj yasası nedeniyle, kadının hayatını kürtaj yoluyla kurtarmaya cesaret edemezlerdi.

Anayasa mahkemesinin 2021’de tartışmalı bir kararının ardından Polonya'da daha katı kürtaj yasaları yürürlüğe girdi. O zamandan beri, doğmamış çocuk ciddi malformasyonlar gösterse bile kadınların kürtaj yaptırmasına izin verilmiyor.

Son yıllarda, Polonya'da, doktorların komplikasyonlara rağmen kürtaj yaptırmaya karar vermemesi nedeniyle hamile kadınların hayatını kaybettiği birkaç benzer vaka gerçekleşti.